Duonos šventė pretenduoja į paveldo sąvadą

Duonos šventė pretenduoja į paveldo sąvadą

Duo­nos šven­tė pre­ten­duo­ja į pa­vel­do są­va­dą

De­gė­sių kai­mo bend­ruo­me­nės tra­di­ci­nė Duo­nos šven­tė pa­siū­ly­ta įtrauk­ti į Ne­ma­te­ria­laus kul­tū­ros pa­vel­do (NKP) ver­ty­bių są­va­dą. Šiuo me­tu rengia­mi do­ku­men­tai Lie­tu­vos na­cio­na­li­niam kul­tū­ros cent­rui, o eks­per­tų spren­di­mas paaiš­kės gruo­džio vi­du­ry­je.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

janina@skrastas.lt

De­gė­sių bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­kė Re­da Gurkš­nie­nė in­for­ma­vo, jog pa­siū­ly­mo pre­ten­duo­ti į pa­vel­do są­ra­šą su­lau­kė iš ke­lių ins­ti­tu­ci­jų – Pak­ruo­jo kul­tū­ros cent­ro, ra­jo­no Sa­vi­val­dy­bės. De­gė­sie­čiai ap­si­spren­dė da­ly­vau­ti NKP są­va­do at­ran­ko­je, ti­kė­da­mie­si, kad po­pu­lia­riau­sias apy­lin­kių ren­gi­nys taps ži­no­mas pla­čiau, nuo­ša­lus kai­mas su­lauks dau­giau lan­ky­to­jų, suak­ty­vės veik­la.

„Bend­ruo­me­nės na­mų duo­nos ke­pi­mo pa­tal­po­je kvies­ti­niai meist­rai bai­gia mū­ry­ti nau­ją duon­ke­pę. Ti­ki­mės, kad ji bus ge­res­nė, nei sto­vė­ju­si iki šiol. Anks­tes­nio­jo­je, pra­stai kai­tu­sio­je, kros­ny­je na­mi­nę duo­ną iš­kep­ti bu­vo su­dė­tin­ga net pa­čiai Va­le­ri­jai Gri­ga­lio­nie­nei – mū­sų kai­mo ke­pė­jų ke­pė­jai“, – sa­kė bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­kė.

Il­gaam­žė V. Gri­ga­lio­nie­nė pa­gal šei­mos re­cep­tą ke­pa­ma duo­na Pak­ruo­jo ra­jo­ne gar­sė­ja de­šim­tis me­tų. Duo­nos, lai­ko­mos ku­li­na­ri­niu pa­vel­du, at­va­žiuo­ja žmo­nės iš už de­šim­čių ki­lo­met­rų. Pas­ta­ruo­ju me­tu silps­tant svei­ka­tai, žy­mio­ji ke­pė­ja šei­mos ama­tą per­da­vė čia pat apy­lin­kė­se ūki­nin­kau­jan­čiam anū­kui. Pa­gal V. Gri­ga­lio­nie­nės re­cep­tą duo­ną ke­pa bend­ruo­me­nės na­rė Zi­nai­da La­ba­naus­kie­nė.

„De­gė­sius gar­si­nan­ti Va­ly­tės duo­na prieš pen­ke­tą me­tų ir da­vė idė­ją kai­mo bend­ruo­me­nės ir kraš­tie­čių pa­mėg­tą kas­me­ti­nį sam­bū­rį pa­skir­ti bū­tent duo­nai. Tuo lai­ku re­konst­ruo­da­mi bend­ruo­me­nės na­mus, vie­ną pa­tal­pą iš kar­to sky­rė­me įreng­ti duon­ke­pę kros­nį“, – pri­si­mi­nė R. Gurkš­nie­nė.

Duo­nos šven­tė jau ket­ve­rius me­tus į kai­mą su­trau­kia šim­tus žmo­nių, pri­si­me­na­mi ir ki­ti se­nie­ji lie­tu­viš­ki ama­tai, vyks­ta sa­vi­veik­li­nin­kų kon­cer­tai.

Kol De­gė­siuo­se vei­kė mo­kyk­la, bend­ruo­me­nės na­muo­se vyk­da­vo duo­nos ke­pi­mo edu­ka­ci­niai už­siė­mi­mai moks­lei­viams. Prieš ke­le­tą mė­ne­sių bend­ruo­me­nės na­riai priė­mė sve­čius iš Ita­li­jos – mo­kė juos min­ky­ti, kep­ti duo­ną.

De­gė­sių bend­ruo­me­nės ar­chy­vo nuo­tr.

Kep­ti duo­ną De­gė­siuo­se mo­kė­si ita­lai.

De­gė­sių bend­ruo­me­nės na­muo­se ke­pa­ma na­mi­nė duo­na tam­pa su­ve­ny­rais sve­čiams.

Va­le­ri­jos Gri­ga­lio­nie­nės duo­na iš­gar­si­no kai­mą ir da­vė idė­ją šven­tei.