Dešimtoji Jurginių šventė stebino sūrių gausa

Dešimtoji Jurginių šventė stebino sūrių gausa

KEDe­šim­to­ji Jur­gi­nių šven­tė ste­bi­no sū­rių gau­sa

Sek­ma­die­nį Pak­ra­žan­čio kul­tū­ros cent­re su­reng­ta de­šim­to­ji res­pub­li­ki­nė Jur­gi­nių šven­tė „Jur­gis, Jor­gis ir Jur­ge­lis – skam­ba jis vi­som tar­me­lėm“.

Daž­nai sū­rių šven­te va­di­na­mas ren­gi­nys įro­dė esąs tik­rai ver­tas to­kio var­do. Į šven­tę at­vy­ko net 46 šei­mi­nin­kės su 78 sū­riais, ku­rie sun­kiai til­po ant erd­vių sta­lų. Pir­mą sy­kį varš­kė bu­vo trau­ki­na­ma ir sū­ris spau­džia­mas per pa­čią šven­tę.

Da­lia KAR­PA­VI­ČIE­NĖ

daliak@skrastas.lt

Gas­pa­di­nė (Da­lia Za­ka­rie­nė) ir gas­pa­do­rius (Zig­mas Gai­daus­kas) džiau­gė­si, jog į ju­bi­lie­ji­nę Jur­gi­nių šven­tę „Jur­gis, Jor­gis ir Jur­ge­lis – skam­ba jis vi­som tar­me­lėm“ Pak­ra­žan­ty­je šie­met su­si­rin­ko net 46 šei­mi­nin­kės su 78 sū­riais.

Per de­šimt­me­tį sū­rių pri­spaus­ta dau­giau kaip 300. Gas­pa­do­riai var­di­jo įvai­riau­sių rū­šių sū­rius. Be jau įpras­tų tra­di­ci­nių varš­kės sū­rių, šei­mi­nin­kės ste­bi­no kiau­ši­nių, žu­vies, žir­nių, la­ši­nių, gry­bų, dar­žo­vių sū­riais su ne­ti­kė­čiau­siais prie­dais, žo­le­lė­mis, prie­sko­niais, pa­puo­ši­mais, ori­gi­na­liais pa­tei­ki­mais. Gau­sus šei­mi­nin­kių bū­rys vos til­po sce­no­je. Vi­soms sū­rių ga­min­to­joms šven­tės ren­gė­jai įtei­kė pra­ktiš­kų do­va­nų.

Jur­gi­nių šven­tė­je šie­met pir­mą kar­tą sū­ris spaus­tas tie­siog lau­ke, pie­ve­lė­je. Gas­pa­di­nė, ste­bint gau­siam žiū­ro­vų bū­riui, trau­ki­no varš­kę, bė­rė kmy­nų ir spau­dė ge­riau­siai vi­siems ži­no­mą varš­kės sū­rį.

Gas­pa­do­rius tvir­ti­no, jog Jur­gi­nių ir sū­rių šven­tė ne vel­tui vyks­ta Pak­ra­žan­ty­je. Šia­me kraš­te vy­rau­ja šei­mos ūkiai, ku­riuo­se ūki­nin­kai lai­ko po 10-20 kar­vu­čių. „Pie­no mes tu­ri­me so­čiai, to­dėl ir sū­rių ne­trūks­ta“, – džiau­gė­si gas­pa­do­rius, pa­mi­nė­da­mas ir že­mės ūkio koo­pe­ra­ty­vą „Pak­ra­žan­tis“, ku­ris pie­ną iš ūki­nin­kų su­per­ka.

Gas­pa­di­nė sa­kė, jog šven­tės iš­va­ka­rė­se su­si­mąs­tė, ka­da ir ko­kie sū­riai pra­dė­ti spaus­ti. Ir iš­siaiš­ki­no, jog pir­mie­ji sū­riai Lie­tu­vo­je at­si­ra­do XVIII am­žiu­je. Dva­ri­nin­kai, lai­ky­da­mi gy­vu­lių, sam­dy­da­mi gar­sius vi­rė­jus, su­ma­nė ga­min­ti sū­rius. Iš pra­džių sū­riai bu­vo ap­va­lūs, tri­kam­pė for­ma pra­dė­ta nau­do­ta kur kas vė­liau – XIX am­žiaus ant­ro­je pu­sė­je. 1936 me­tais lei­di­ny­je „Di­džio­ji vi­rė­ja“ ra­šė, jog gas­pa­di­nių, mo­kan­čių spaus­ti sū­rius, bu­vo la­bai ne­daug, po vie­ną dvi kai­me. Bet dai­lų, ska­nų sū­rį su­spau­du­si šei­mi­nin­kė bū­da­vo la­bai ger­bia­ma ir ver­ti­na­ma.

Tra­di­ciš­kai per Jur­gi­nes Pak­ra­žan­ty­je au­ko­tos šv. mi­šios Pak­ra­žan­čio šv. Mer­ge­lės Ma­ri­jos baž­ny­čio­je. Po mi­šių nuo baž­ny­čios link Pak­ra­žan­čio kul­tū­ros cent­ro su­reng­ta šven­ti­nė ei­se­na su links­mais mu­zi­ka­vi­mais.

Šven­tė­je bu­vo vai­ši­na­ma gi­ra, duo­na, ką tik iš­kep­ta kiau­ši­nie­ne. Pak­ra­žan­ty­je per Jur­gi­nes il­gai ne­ti­lo mu­zi­ka, ne­trū­ko ge­ros nuo­tai­kos.

Au­to­rės nuo­tr.

Nuo sū­rių įvai­ru­mo, mar­gu­mo rai­bo akys.

Ka­rei­vių kai­mo gy­ven­to­ja Ine­sa Štei­ma­nie­nė su vy­ru Val­du šven­tei su­spau­dė ir iš­rū­kė dau­giau kaip dvi de­šim­tis sū­rių.

Gas­pa­di­nė (Da­lia Za­ka­rie­nė) varš­kę trau­ki­no ir sū­rį spau­dė pie­ve­lė­je, prie Pak­ra­žan­čio kul­tū­ros cent­ro pa­sta­to. Ša­lia – gas­pa­do­rius (Zig­mas Gai­daus­kas).

Sa­lo­mė­ja Bar­zins­kie­nė iš Žad­vai­nių kai­mo lai­ko de­šimt ož­kų ir spau­džia iš jų pie­no sū­rius. Jur­gi­nė­se mo­te­ris siū­lė sū­rių, pa­gar­din­tų pe­let­rū­nais, rau­do­nė­liais ir čes­na­ku.

Ali­na Ža­lan­daus­kie­nė iš Žal­pių šie­met, kaip ir per pir­mą­ją Jur­gi­nių šven­tę, at­ve­žė bur­no­je tirps­tan­tį varš­kės sū­rį su rau­gin­tais agur­kais.

De­šim­to­jo­je Jur­gi­nių šven­tė­je Pak­ra­žan­ty­je da­ly­va­vo 46 šei­mi­nin­kės, at­ve­žu­sios 78 sū­rius.