„Auksinis“ sūris ir nugarinė

ŽŪB „Ža­ga­rės pie­ni­nė“ nuo­tr.
„Ža­ga­rės sū­ris PRE­MIUM“ pra­dė­tas ga­min­ti tik šių me­tų ko­vą, o jau su­lau­kė auk­si­nio įver­ti­ni­mo.
Tra­di­ci­nė­je Lie­tu­vos ga­min­to­jų pa­ro­do­je „Rin­kis pre­kę lie­tu­viš­ką 2019“, ku­rio­je ap­do­va­no­ti ge­riau­siai įver­tin­ti mais­to ga­mi­niai, auk­so me­da­lius pel­nė ŽŪB „Ža­ga­rės pie­ni­nė“ ir ŽŪB „De­li­ka­te­sas“ pro­duk­ci­ja.

Skaist­gi­rio že­mės ūkio bend­ro­vė „Ža­ga­rės pie­ni­nė“ auk­so me­da­lį ga­vo už pa­ro­dai pri­sta­ty­tą šie­met vasario–kovo mė­ne­siais pra­dė­tą ga­min­ti ir var­to­to­jams pa­teik­tą „Ža­ga­rės sū­rį PRE­MIUM“. Nes­tan­dar­ti­nės ap­va­lios for­mos sū­ris ga­mi­na­mas iš vie­tos Skaist­gi­rio že­mės ūkio bend­ro­vės lai­ko­mų kar­vių pie­no, ku­rio ne­rei­kia nie­kur to­li vež­ti, tad pro­duk­ci­ja bū­na la­bai švie­žia. Sū­rio rie­bu­mas sie­kia 43 pro­cen­tus.

„Žmo­nės jį jau va­di­na mo­čiu­tės sū­riu, kaip iš kai­mo, ir tei­rau­ja­si, ieš­ko šio ga­mi­nio. Do­mi­si ir pre­ky­bi­nin­kai, nuo rugp­jū­čio mė­ne­sio su šiuo sū­riu įė­jo­me į „Ri­mi“ tink­lą“, – pa­sa­ko­jo že­mės ūkio bend­ro­vės „Ža­ga­rės pie­ni­nė“ pie­no per­dir­bi­mo ce­cho va­do­vė Eve­li­na Mie­žiū­nie­nė. Į pa­ro­dą pie­ni­nė ve­žė par­duo­ti sep­ty­nių rū­šių sū­rių ir taip pat nau­ją ga­mi­nį – varš­kės už­te­pė­lės alie­ju­je su skir­tin­gais prie­dais: čes­na­kais, prie­sko­nių mi­ši­niu ir ci­ber­žo­le.

ŽŪB „De­li­ka­te­sas“ auk­so me­da­liu ap­do­va­no­ta už li­ni­jos „Sko­nio kal­vė“ šal­tai rū­ky­tą kiau­lie­nos nu­ga­ri­nę.

„Kuo ji iš­skir­ti­nė? Ogi tuo, kad pa­ga­min­ta be prie­dų, žy­mi­mų rai­de­le „E“. Ža­lia­va ga­mi­niui at­ren­ka­ma la­bai kruopš­čiai, mė­sa pa­gar­di­na­ma pi­pi­rais, kmy­nais, drus­ka, ait­rią­ja pa­pri­ka, bran­di­na­ma run­ke­lių ir mor­kų ekst­rak­te ir rū­ky­ta alks­nio dū­muo­se. Sug­rį­žo­me prie tra­di­ci­nio rū­ky­mo alks­nio drož­lių dū­mais, tam tu­ri­me įsi­ren­gę ke­tu­rias rū­kyk­las“, – sa­kė ŽŪB „De­li­ka­te­sas“ pir­mi­nin­kas Ri­čar­das Mil­kin­tis.

Pro­duk­ci­ja, ku­rios bend­ro­vė ga­li pa­siū­ly­ti iki 100 kom­po­zi­ci­jų, pre­kiau­ja­ma ne tik Lie­tu­vo­je, bet eks­por­tuo­ja­ma į Lat­vi­ją, Es­ti­ją, Di­džią­ją Bri­ta­ni­ją, Vo­kie­ti­ją bei ki­tas Eu­ro­pos ša­lis.

Mė­sos ga­mi­nių įmo­nė kas­met da­ly­vau­ja pa­ro­do­se Vo­kie­ti­jo­je, Pran­cū­zi­jo­je. Ne­se­niai bend­ro­vės at­sto­vai grį­žo iš tarp­tau­ti­nės pa­ro­dos Kiol­ne (Vo­kie­ti­ja), kur pa­vy­ko už­megz­ti ry­šius su tri­mis ga­li­mais nau­jais už­sa­ko­vais.

Ir „Ža­ga­rės pie­ni­nės“, ir „De­li­ka­te­so“ pro­duk­ci­ja ap­do­va­no­ta ne vie­ną kar­tą. Pa­sak R. Mil­kin­čio, jų bend­ro­vė už ga­mi­nius auk­so me­da­lius gau­na jau ne ma­žiau kaip pen­ke­rius me­tus iš ei­lės. O pie­ni­nės va­do­vė E. Mie­žiū­nie­nė iš­var­di­jo: 2016 me­tais „Ag­ro­balt“ pa­ro­do­je auk­są ga­vo tra­di­ci­nis Ža­ga­rės sū­ris, 2018 me­tais to­je pa­čio­je pa­ro­do­je įver­tin­tas 22 pro­cen­tų rie­bu­mo lie­tu­viš­kas varš­kės sū­ris, 2017 me­tais „Ža­ga­rės sū­ris“ iš­rink­tas me­tų ga­mi­niu. O pie­ni­nė du­ris at­vė­rė tik 2015 me­tais.

ŽŪB „De­li­ka­te­sas“ nuo­tr.
ŽŪB „De­li­ka­te­sas“ auk­so me­da­liu ap­do­va­no­ta už li­ni­jos „Sko­nio kal­vė“ šal­tai rū­ky­tą kiau­lie­nos nu­ga­ri­nę.