Atskleidė senelių virtuvės paslaptis

Redakcijos archyvo nuotr.

Akmenės krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja Sandra Saliamanienė parengė ir įgyvendino projektą „Senelių virtuvės paslaptys“.

Paskaitą apie sveiką gyvenseną skaitė bei knygą „Ideali figūra“ pristatė Rūta Beišytė, aerobikos ir fitneso trenerė.

Edvardas Bliumas, Šiaulių sporto klubo „Eurogym“ treneris ir mitybos specialistas, dalijosi žiniomis apie sportą ir mitybą.

Pagal senelių virtuvės receptus buvo verdama košė, gaminami sumuštiniai, kepami pyragai, jais vaišinti švenčių dalyviai.

Advento laikotarpiu siūloma išbandyti senelių virtuvės receptų.

Sumuštinukai

Reikės: juodos duonos, lydyto sviesto, kanapių sėklų, sėmenų, įvairių riešutų, sezamo, moliūgų sėklų. Riešutai ir sėklos sumalami kavamale, pagardinama druska. Ant duonos užtepti sviesto ir pabarstyti sėklų mišiniu.

Grybų pyragas

Įdarui reikės: pakepintų svogūnų su grybais, taip pat dedamos nuplikytos spanguolės.

Tešlai miltus sumaišome su sausomis mielėmis. Pašildome pieną, įdedame cukraus ir druskos. Viską sumaišome, padedame, kad pakiltų. Iškočiojame. Kepimo indą patepame riebalais, išklojame skardą tešla, dėdame įdarą ir vėl uždengiame tešla. Kepame 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.