Aštuonios rajono kavinės jau turi „puodelius“

Aštuonios rajono kavinės jau turi „puodelius“

Aštuonios rajono kavinės jau turi „puodelius“

Rajono kavinėse besilankantys radviliškiečiai ir jų svečiai kai kurias iš maitinimo įstaigų jau gali rinktis pagal jų įvertinimą kavos puodeliais. Naująja viešojo maitinimo įmonių reitingavimo sistema jau įvertintos aštuonios tokios įmonės.

Laima AGANAUSKIENĖ

alaima@skrastas.lt

Puodeliai – ir du, ir keturi

Rajone yra 25 restorano, kavinės ar užkandinės statusą turinčios viešojo maitinimo įmonės. Aštuonioms iš jų jau yra išduoti higienos būklės įvertinimo ženklai – lipdukai su juose pavaizduotais kavos puodeliais. Lipdukus patikrintos ir reitinguotos kavinės, užkandinės turėtų pakabinti klientams geriausiai matomoje vietoje, dažniausiai ant durų.

Geriausias įvertinimas – penki puodeliai, prasčiausias – vienas puodelis. Penki puodeliai reiškia puikią įmonės higienos būklę, vienas – nepatenkinamą.

Rajone tarp patikrintųjų kavinių didžiausias įvertinimas yra keturi puodeliai. Juos turi Radviliškio mieste veikiančios kavinės „Laukinės katės smuklė“, „Puriena“, Šeduvoje veikiantys restoranas UAB „Šeduvos malūnas“ ir greito maisto užkandinė, priklausanti UAB „Šed2vaPlius“, bei šalia Arimaičių ežero esanti smuklė „Žarija“.

Trijų puodelių įvertinimus (vidutinė higienos būklė) turi Radviliškyje esantis restoranas „Gaiva“ ir Karčemų kaime esanti Linos Normantienės įmonė. Mažiausią, dviejų puodelių įvertinimą (patenkinama higienos būklė) gavo Baisogaloje veikianti Inesos Šimkuvienės kavinė.

Vertinimai skirtingi

Pasak maitinimo įstaigas vertinusių Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiųjų specialistų-maisto produktų inspektorių Danutės Matijošaitienės ir Gintauto Laurikėno, bene geriausią įspūdį vertinant padarė Šeduvoje, autobusų stoties teritorijoje, veikianti greito maisto kavinė „Še2va“, veikianti vos metus.

Joje tikrintojai rado ir tvarkingą įrangą, ir jaukias patalpas, ir gerą bendrą higienos būklę.

Tą pačią dieną tikrintai Linos Normantienės įmonei, į kurią klientai dažniausiai užsuka užkąsti kebabų, pasak D. Matijošaitienės, reikia remonto, receptūrose nepateikta informacija apie sušaldytus pusgaminius, gamybinis inventorius jau ne pirmos jaunystės, nėra tinkamo pusgaminių ženklinimo atsekamumo.

Neblogą įspūdį inspektoriams paliko kavinės „Puriena“ ir „Laukinės katės smuklė“.

„Kita vertus, sunku lyginti vos porą karštų patiekalų (sriubą bei antrą) gaminančios ir vos 15 žmonių pamaitinančios „Še2vos“ kavinės ir, pavyzdziui, daug platesnį patiekalų asortimentą turinčių „Purienos“, „Žarijos“ ar kitų veiklas. Be abejo, pirmajai yra gerokai lengviau palaikyti švarą, tvarką ir tvarkyti dokumentaciją, negu kitoms. Tad sistemoje dar yra ką tobulinti. Tačiau kol kas vertinimo sistema yra tokia ir visas maitinimo įstaigas vertiname pagal tuos pačius reikalavimus ir tą patį klausimyną“, – sakė G. Laurikėnas.

Koeficientą atspindi puodeliai

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, maitinimo įmonės paprastai yra tikrinamos planinių patikrinimų metu. Tuomet yra atsakoma į sudaryto klausimyno klausimus. Tikrintojai vertina bendrą higienos būklę, savikontrolės sistemos vykdymą, technologijas, produktus, personalą, atsekamumo užtikrinimą, pagrįstų skundų skaičių, veiklos sustabdymo atvejų skaičių.

Kiekvienas klausimas prilyginamas tam tikram koeficientui. Suvedus patikrinimo rezultatus, sistema automatiškai suskaičiuoja bendrą vertinimo balą, kuris ir būna išreiškiamas puodeliais.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų tvirtinimu, dažniausi maitinimo įstaigose randami trūkumai yra remonto besiprašančios patalpos, ne pagal reikalavimus ir rečiau nei turėtų būti pildomi savikontrolės sistemos registracijos žurnalai, keistinas gamybinis inventorius, nepaženklinti pusgaminiai, nepatvirtintos receptūros, informacijos apie maisto gaminimą iš sušaldytų pusgaminių stoka.

Jei įmonės atsakingas asmuo nesutinka su patikrinimo metu suteiktu įvertinimu, jis apie tai turi pažymėti patikrinimo akte. Įvertinimo rezultatų pretenzijos priimamos per dvi savaites. Pasak G. Laurikėno, rajone dar nebuvo atvejo, kad įstaiga nebūtų sutikusi su įvertinimu.

Autorės nuotr.

ĮVERTINIMAS: Šeduvoje, autobusų stoties teritorijoje, veikianti kavinė „Še2va“ jau turi keturių kavos puodelių įvertinimą. Kol kas tai – didžiausias įvertinimas tarp rajono viešojo maitinimo įstaigų.

SVARBA: Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danutė Matijošaitienė (dešinėje): „Kavinių įvertinimas svarbus ir įmonei, ir klientams“. Šalia – kavinės „Še2va“ direktorė Daiva Albina Verbliudavičienė.