Apie kavinių patikimumą žinos ir klientai

Apie kavinių patikimumą žinos ir klientai

Apie kavinių patikimumą žinos ir klientai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų žadama naujovė – viešai skelbiama viešojo maitinimo įstaigų vertinimo sistema – kavinių ar valgyklų lankytojams leis pasirinkti patikimiausią maitinimo įstaigą.

Laima AGANAUSKIENĖ

alaima@skrastas.lt

Įstaigos skirstomos į rizikos grupes

Kol kas tik VMVT specialistai žino, kuri maitinimo ar prekybos įstaiga rajone yra patikimesnė nei kitos. Klientai vadovaujasi tik asmenine patirtimi ar pažįstamų rekomendacijomis bei atsiliepimais.

Rajone šiais metais veikia 369 maisto gamybos, prekybos bei viešojo maitinimo įstaigos. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai jas yra suskirstę į rizikos grupes. Daugiausia yra mažos rizikos įstaigų – 202, 90 įstaigų yra vidutinės rizikos grupėje, 34 – padidintos rizikos ir 41 – labai mažos rizikos grupėje.

„Pagal tai, kuriai grupei priklauso įstaiga, ji yra tikrinama skirtingu dažnumu. Mažesnės rizikos – rečiau, didesnės – dažniau. Jei būna koks skundas, jos tikrinamos be eilės“, – aiškino Radviliškio VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danutė Matijošaitienė.

Randama įvairių pažeidimų

Per pirmąjį šių metų ketvirtį tarnybos specialistai atliko bemaž 80 patikrinimų, iš kurių ketvirtadalis buvo neplaniniai. Pastarieji patikrinimai vykdyti pagal gautą informaciją, skundus, pagal VMVT raštus.

Pagrindinės vartotojų skundų priežastys: pasibaigę tinkamumo vartoti terminai, kokybės ir higienos reikalavimų neatitinkantys parduodami maisto produktai.

Už nustatytus pažeidimus 8 įmonių atsakingi darbuotojai buvo nubausti piniginėmis baudomis, 4 asmenys – įspėti. Dėl grubių higienos reikalavimų pažeidimų laikinai buvo sustabdyta UAB „Baisogalos agroprekyba“ alaus baro veikla.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį uždrausta realizuoti 377 kilogramai maisto produktų su pasibaigusiais galiojimo terminais, netinkamos kokybės, be tinkamo ženklinimo.

Įstaigų reitingai bus skelbiami viešai

Tarp 102 rajone veikiančių viešojo maitinimo įstaigų nėra nei vienos, priklausančios labai mažos arba padidintos rizikos grupei. Jos priklauso arba mažos, arba vidutinės rizikos grupėms.

„Mes, tarnybos specialistai, žinome šiuos įvertinimus, tačiau kavinių, restoranų lankytojai nežino, kuri maitinimo įstaiga yra patikima, o kurioje valgyti gali būti ir rizikinga. Tačiau jau ir klientai galės tą viešai sužinoti. Pagal kai kurių užsienio šalių pavyzdį, visos šalies viešojo maitinimo įstaigos bus vertinamos, o jų įvertinimai bus skelbiami VMVT internetinėje svetainėje“, – sakė Radviliškio VMVT vyriausiasis specialistas-maisto produktų inspektorius Gintautas Laurikėnas.

Maitinimo įstaigos bus vertinamos planinio patikrinimo metu atliekant valstybinę maisto kontrolę pagal tam tikrą klausimyną. Maisto kontrolės informacinėje sistemoje suvedus patikrinimo rezultatus, sistema automatiškai suskaičiuos bendrą vertinimo balą.

Pasak G. Laurikėno, jeigu įmonės atsakingas asmuo nesutiks su patikrinimo metu suteiktu įvertinimu, jis apie tai pažymės patikrinimo akte ir, pašalinęs rastus trūkumus, galės kreiptis dėl pakartotinio vertinimo.

„Manome, jog maitinimo įstaigų vertinimas bus naudingas ir joms, ir vartotojui. Įstaigoms tai bus ir papildoma reklama, ir skatins jas siekti sąžiningo verslo, o klientai kavinę ar restoraną galės pasirinkti pagal aukščiausius įvertinimus“, – sakė tarnybos specialistai.

Dar viena naujovė yra VMVT direktoriaus įsakymu priimtas draudimas viešojo maitinimo įmonėms: organizuodamos pobūvius, šventes, kitus renginius, jos negalės priimti iš užsakovo nei jo pirkto, nei namuose gaminto maisto bei turės užtikrinti, kad maisto netvarkytų sergantys asmenys ar ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, nešiotojai.

VMVT specialistų teigimu, to imtasi rūpinantis klientų sveikata, jų saugumu.

Autorės nuotr.

MAITINIMAS: Ne tik specialistai, bet ir viešojo maitinimo paslaugomis besinaudojantys klientai galės pasitikrinti, ar saugi juos maitinanti įstaiga.