
Naujausios
Akcija parodė – diabeto rizika didėja
Joniškio rajono diabeto klubo „Viltis“ surengta cukraus kraujyje tikrinimo akcija parodė, kad žmonės dažnai ne tik nežino, nuo kada prasideda diabeto rizika, bet ir tie, kurie jau serga bei vartoja insuliną, kartais nemoka jo susileisti.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Nemokėjo susileisti insulino
Diabeto klubo „Viltis“ pirmininkės aktyviausia talkininkė Adona Laurinavičienė „Krašto žinioms“ pasakojo per akciją, kuri buvo surengta Savivaldybės salėje, susidūrusi su žmonėmis, kurie apskritai nemoka elgtis sirgdami šia pavojinga, sunkias komplikacijas galinčia sukelti liga. Viena garbaus amžiaus moteris, kuriai gydytojas skyrė insuliną, „Vilties“ atstovių teiravosi, kodėl jos būklė negerėja. Paklausta, kaip ji atlieka kasdienę insulino leidimosi procedūrą, moteris parodė, kaip prisideda švirkštimo įrankį prie pilvo, tačiau vaistai išbėga pro šoną.
„Paaiškėjo, kad močiutė neišstumdavo adatos, tad kaip ji galėjo susileisti insuliną po oda? Niekaip. Bet jai niekas neparodė, nepaaiškino, kaip turėtų elgtis su nežinomu aparatu", – sakė A. Laurinavičienė. Močiutei buvo suteikta konsultacija.
Kita joniškietė, gavusi gliukomačio aparatą, kuriuo naudodamasi turėtų kasdien savarankiškai matuotis cukraus kiekį kraujyje, jį padėjusi laiko jau dvejus metus, nes irgi nemoka naudotis.
Svarbu mokėti maitintis
„Reikėtų tik ateiti į diabeto mokyklą ir pasiklausti, kaip elgtis. Lygiai taip pat diabetu susirgusiems žmonėms reikalingi patarimai, kaip turi maitintis, kokių ir kiek produktų gali vartoti, nes nuo mitybos itin daug priklauso cukralige sergančių žmonių būklė“, – įsitikinusi Joniškio diabeto klubo „Viltis“ pirmininkė Aldona Goštautienė.
Sergantiems diabetu reikia valgyti sveiką maistą, dažnai, bet nedidelėmis porcijomis, vengti riebių bei kaloringų produktų, ypač kepinių, bulvių, makaronų. Mitybos pagrindą iki 60 procentų turėtų sudaryti angliavandeniai, bet didžiąją jų dalį – ilgai virškinami.
Pasak A. Goštautienės, žmogus bent vieną kartą per metus turėtų pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje. Tik reguliariai tikrinantis galima šią ligą nustatyti ankstyvose stadijose, kai užtenka sureguliuoti maistą, savo svorį arba vartoti tabletes, bet dar ne leidžiamą insuliną.
Tyrimą reiktų atlikti praėjus maždaug dviem valandos po valgio arba iš ryto – nevalgius. Pavalgius cukraus kiekis kraujyje pakyla, ir tyrimo rezultatas nebus tikslus.
Nemažai ribinių tyrimo rezultatų
Normaliai cukraus kraujyje turėtų būti 3,5–5,6 milimolių litre. Akcijos dieną iki pietų iš 65 žmonių, kuriems atliktas tyrimas, 12-os buvo 6 milimoliai litre arba didesnis kiekis cukraus, nei rekomenduotina. Tai – jau rizika, kai būtina nuolat tikrintis bei stebėti būklę. Būta ir itin nemalonių atvejų, kai kurių joniškiečių cukraus kiekis kraujyje siekė net 12 ir daugiau milimolių litre.
Deja, pasak A. Goštautienės, žmonės ilgai nejaučia simptomų, o kai ateina pas gydytoją, jau būna liga įsisenėjusi. Kai kuriems gresia, o dalis žmonių ir patiria rimtų komplikacijų: pakenkiamos akys, inkstai, širdies bei smegenų kraujagyslės. Kartais dėl komplikacijų net tenka amputuoti galūnes. Todėl žmogus su diagnoze „diabetas“ nuolat turi mokytis su šia liga gyventi. Tų žinių Joniškyje moko klubo „Viltis“ diabeto mokytoja A. Goštautienė. Tačiau ji ir kiti aktyvūs klubo nariai stebisi, kad šeimos gydytojai retai kada sergantįjį cukralige nukreipia į minėtus mokymus. Tad žmonės patys turėtų pasirūpinti ir ateiti pasisemti žinių.
„Kadaise, kol nieko nežinojau apie mitybos režimą, kitus faktorius, atrodė tamsus miškas“, – „Krašto žinioms“ sakė „Vilties“ narė Vilija Zastarskienė.
Autorės nuotr.
Diabeto klubo „Viltis“ pirmininkė Aldona Goštautienė (centre) ir narė Vilija Zastarskienė akcijos metu ne tik matavo cukraus kiekį kraujyje, bet ir suteikė konsultacijas, kaip maitintis, kokiu režimu gyventi.