Akcija parodė – diabeto rizika didėja

Akcija parodė – diabeto rizika didėja

Ak­ci­ja pa­ro­dė – dia­be­to ri­zi­ka di­dė­ja

Jo­niš­kio ra­jo­no dia­be­to klu­bo „Vil­tis“ su­reng­ta cuk­raus krau­jy­je tik­ri­ni­mo ak­ci­ja pa­ro­dė, kad žmo­nės daž­nai ne tik ne­ži­no, nuo ka­da pra­si­de­da dia­be­to ri­zi­ka, bet ir tie, ku­rie jau ser­ga bei var­to­ja in­su­li­ną, kar­tais ne­mo­ka jo su­si­leis­ti.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Ne­mo­kė­jo su­si­leis­ti in­su­li­no

Dia­be­to klu­bo „Vil­tis“ pir­mi­nin­kės ak­ty­viau­sia tal­ki­nin­kė Ado­na Lau­ri­na­vi­čie­nė „Kraš­to žinioms“ pa­sa­ko­jo per ak­ci­ją, ku­ri bu­vo su­reng­ta Sa­vi­val­dy­bės sa­lė­je, su­si­dū­ru­si su žmo­nė­mis, ku­rie ap­skri­tai ne­mo­ka elg­tis sirg­da­mi šia pa­vo­jin­ga, sun­kias komp­li­ka­ci­jas ga­lin­čia su­kel­ti li­ga. Vie­na gar­baus am­žiaus mo­te­ris, ku­riai gy­dy­to­jas sky­rė in­su­li­ną, „Vil­ties“ at­sto­vių tei­ra­vo­si, ko­dėl jos būk­lė ne­ge­rė­ja. Pak­laus­ta, kaip ji at­lie­ka kas­die­nę in­su­li­no lei­di­mo­si pro­ce­dū­rą, mo­te­ris pa­ro­dė, kaip pri­si­de­da švirkš­ti­mo įran­kį prie pil­vo, ta­čiau vais­tai iš­bė­ga pro šo­ną.

„Paaiš­kė­jo, kad mo­čiu­tė neišs­tum­da­vo ada­tos, tad kaip ji ga­lė­jo su­si­leis­ti in­su­li­ną po oda? Nie­kaip. Bet jai nie­kas ne­pa­ro­dė, ne­paaiš­ki­no, kaip tu­rė­tų elg­tis su ne­ži­no­mu apa­ra­tu", – sa­kė A. Lau­ri­na­vi­čie­nė. Mo­čiu­tei bu­vo su­teik­ta kon­sul­ta­ci­ja.

Ki­ta jo­niš­kie­tė, ga­vu­si gliu­ko­ma­čio apa­ra­tą, ku­riuo nau­do­da­ma­si tu­rė­tų kas­dien sa­va­ran­kiš­kai ma­tuo­tis cuk­raus kie­kį krau­jy­je, jį pa­dė­ju­si lai­ko jau dve­jus me­tus, nes ir­gi ne­mo­ka nau­do­tis.

Svar­bu mo­kė­ti mai­tin­tis

„Rei­kė­tų tik atei­ti į dia­be­to mo­kyk­lą ir pa­si­klaus­ti, kaip elg­tis. Ly­giai taip pat diab­e­tu su­si­rgu­siems žmo­nėms rei­ka­lin­gi pa­ta­ri­mai, kaip  tu­ri mai­tin­tis, ko­kių ir kiek pro­duk­tų ga­li var­to­ti, nes nuo mi­ty­bos itin daug pri­klau­so cuk­ra­li­ge ser­gan­čių žmo­nių būk­lė“, – įsi­ti­ki­nu­si Jo­niš­kio dia­be­to klu­bo „Vil­tis“ pir­mi­nin­kė Al­do­na Goš­tau­tie­nė.

Ser­gan­tiems dia­be­tu rei­kia val­gy­ti svei­ką mais­tą, daž­nai, bet ne­di­de­lė­mis po­rci­jo­mis, veng­ti rie­bių bei ka­lo­rin­gų pro­duk­tų, ypač ke­pi­nių, bu­lvių, ma­ka­ro­nų. Mi­ty­bos pa­grin­dą iki 60 pro­cen­tų tu­rė­tų su­da­ry­ti ang­lia­van­de­niai, bet di­džią­ją jų da­lį – il­gai virš­ki­na­mi.

Pa­sak A. Goš­tau­tie­nės, žmo­gus bent vie­ną kar­tą per me­tus tu­rė­tų pa­si­tik­rin­ti cuk­raus kie­kį krau­jy­je. Tik re­gu­lia­riai tik­ri­nan­tis ga­li­ma šią li­gą nu­sta­ty­ti anks­ty­vo­se sta­di­jo­se, kai už­ten­ka su­re­gu­liuo­ti mais­tą, sa­vo svo­rį ar­ba var­to­ti tab­le­tes, bet dar ne lei­džia­mą in­su­li­ną.

Ty­ri­mą reik­tų at­lik­ti praė­jus maž­daug dviem va­lan­dos po val­gio ar­ba iš ry­to – ne­val­gius. Pa­val­gius cuk­raus kie­kis krau­jy­je pa­ky­la, ir ty­ri­mo re­zul­ta­tas ne­bus tiks­lus.

Ne­ma­žai ri­bi­nių ty­ri­mo re­zul­ta­tų

Nor­ma­liai cuk­raus krau­jy­je tu­rė­tų bū­ti 3,5–5,6 mi­li­mo­lių lit­re. Ak­ci­jos die­ną iki pie­tų iš 65 žmo­nių, ku­riems at­lik­tas ty­ri­mas, 12-os bu­vo 6 mi­li­mo­liai lit­re ar­ba di­des­nis kie­kis cuk­raus, nei re­ko­men­duo­ti­na. Tai – jau ri­zi­ka, kai bū­ti­na nuo­lat tik­rin­tis bei ste­bė­ti būk­lę. Bū­ta ir itin ne­ma­lo­nių at­ve­jų, kai ku­rių jo­niš­kie­čių cuk­raus kie­kis krau­jy­je sie­kė net 12 ir dau­giau mi­li­mo­lių lit­re.

De­ja, pa­sak A. Goš­tau­tie­nės, žmo­nės il­gai ne­jau­čia simp­to­mų, o kai atei­na pas gy­dy­to­ją, jau bū­na li­ga įsi­se­nė­ju­si. Kai ku­riems gre­sia, o da­lis žmo­nių ir pa­ti­ria rim­tų komp­li­ka­ci­jų: pa­ken­kia­mos akys, inks­tai, šir­dies bei sme­ge­nų krau­ja­gys­lės. Kar­tais dėl komp­li­ka­ci­jų net ten­ka am­pu­tuo­ti ga­lū­nes. To­dėl žmo­gus su diag­no­ze „dia­be­tas“ nuo­lat tu­ri mo­ky­tis su šia li­ga gy­ven­ti. Tų ži­nių Jo­niš­ky­je mo­ko klu­bo „Vil­tis“ dia­be­to mo­ky­to­ja A. Goš­tau­tie­nė. Ta­čiau ji ir ki­ti ak­ty­vūs klu­bo na­riai ste­bi­si, kad šei­mos gy­dy­to­jai re­tai ka­da ser­gan­tį­jį cuk­ra­li­ge nu­krei­pia į mi­nė­tus mo­ky­mus. Tad žmo­nės pa­tys tu­rė­tų pa­si­rū­pin­ti ir atei­ti pa­si­sem­ti ži­nių.

„Ka­dai­se, kol nie­ko ne­ži­no­jau apie mi­ty­bos re­ži­mą, ki­tus fak­to­rius, at­ro­dė tam­sus miš­kas“, – „Kraš­to žinioms“ sa­kė „Vil­ties“ na­rė Vi­li­ja Zas­tars­kie­nė.

Au­to­rės nuo­tr.

Dia­be­to klu­bo „Vil­tis“ pir­mi­nin­kė Al­do­na Goš­tau­tie­nė (cent­re) ir na­rė Vi­li­ja Zas­tars­kie­nė ak­ci­jos me­tu ne tik ma­ta­vo cuk­raus kie­kį krau­jy­je, bet ir su­tei­kė kon­sul­ta­ci­jas, kaip mai­tin­tis, ko­kiu re­ži­mu gy­ven­ti.