
Naujausios
Turkija. Šalis, kurioje auga laurai
Poilsis Turkijoje kartais gali prilygti valgymo atostogoms. Valgyti ir gerti kiek tik širdis geidžia gali ne tik restorane, bet ir baruose prie paplūdimio ir baseino. Viskas įskaičiuota! Žiūrint į kupinas viešbučio svečių lėkštes, kasdien kruopščiai tvarkomus kambarius ir keičiamą patalynę kyla abejonių, ar viešbutis nepatiria nuostolių.
Bet užtenka nuvažiuoti į turgų, pamatyti daržovių ir vaisių kainas – pasidaro viskas aišku. Rojumi žemėje vadinamoje šalyje per metus nuimami keli derliai. Vandenį šildo saulė.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Arbatpinigiai
Nors viešbutis pilnas svečių, į ekskursijas važiuoja pilni autobusai turistų, turkai kalba, kad pastaruosius dvejus metus jų šalyje įsivyravo krizė. Ji kilo dėl pablogėjusių santykių su Rusija po to, kai buvo numuštas šios šalies lėktuvas.
Esą daugelis žmonių paslaugų sektoriuje dirba už minimalų 300 eurų atlyginimą. Vidutinis atlyginimas šalyje siekia tik 400 – 450 eurų. Todėl jiems labai svarbūs arbatpinigiai.
Kiekviename autobuse padėta dėžutė arbatpinigiams. Ekskursijų gidai visuomet primindavo, jog reikia atsidėkoti vairuotojui. Į oro uostą vežęs vairuotojas arbatpinigių paprašė pats: „Jeigu patiko kaip aš jus vežiau, palikit arbatpinigių.“ Dėžutė arbatpinigiams pakabinta ir restorane prie įėjimo.
Kambarinės taip pat palieka kokių nors ypatingų staigmenų, pavyzdžiui, ant lovos pribarsto žiedlapių. Nudžiungi ir kitą rytą išeidamas būtinai padedi porą eurų ant lovos.
Arbatpinigių paslaugų sferos darbuotojai, matyt, užsidirba sočiai. Vos įlipus į ekskursijon vežantį ar miesto autobusą, vairuotojai prašo pakeisti eurų monetas į popierinius pinigus. Keleiviai iškeičia po 30 – 40 eurų.
Daugelis paslaugų iš tiesų buvo vertos arbatpinigių. Žmonės plušėjo iš širdies. Pavyzdžiui, restorane kiekvienam valgymui būdavo išvirta sriubos, bent dešimt karštų patiekalų, gausybė šaltų užkandžių, keliolikos rūšių pyragėlių, įvairiausių vaisių. Taigi, virėjams tekdavo neskaičiuoti darbo valandų, nes svečių gyveno keli šimtai.
Paslaugų sferoje plušantys turkai lekia ten, kur reikia. Moterys iš ryto tvarko kambarius, po pietų restorane nurinkinėja indus nuo stalų. Tą patį daro ir baro kokteilių maišytoja. Gidas vieną dieną veda ekskursiją, kitą pats sėda prie vairo ir vežioja keleivius.
Ramadanas
Kaip tik tomis dienomis, kai prasidėjo pats poilsiautojų antplūdis, prasidėjo ramadanas. Darbuotojai, kurie laikėsi ramadano taisyklių, dieną negalėdavo nei valgyti, nei gerti. Vakarais skubėdavo nurinkti stalus, bėgdavo namo, nes sutemus jau galėdavo išsivirti sau valgio ir pasisotinti.
Keldavo anksti, dar neišaušus, kad tamsoje galėtų papusryčiauti. Taigi, tomis dienomis trūko ir valgio, ir miego, o ypač kankino troškulys. Ypač sunku, kai akys mato maistą ir vandenį, tačiau pats privalai laikytis griežtų taisyklių.
Kiek teko išgirsti vėliau, ne visi sunkiai dirbantys žmonės laikosi ramadano. Antai parduotuvėlės savininkė ukrainietė Viktorija, priėmusi musulmonų tikėjimą, tikino, jog ramadano taisyklių ji laikysis žiemą, kai nedirbs. Esą galimos ir tokios improvizacijos.
Vienos kelionės gidas aiškino, jog pastaruoju metu ramadano laikosi vos pusė turkų. Tai patvirtino mažos parduotuvėlės šiuo ypatingu laikotarpiu prekiaujančios alkoholiu.
Žemė, iš kurios ateina saulė
Pietų Turkijos sostinės Antalijos pavadinimas reiškia žemę, iš kurios ateina saulė. Turkai giriasi, jog čia geriamasis vanduo – pats skaniausias žemėje. Paviršiniuose vandenyse yra daug kalkių. Jos labai naudingos augalams. Todėl čia puikiai dera daržovės. Per metus nuimama po kelis derlius.
Augina alyvuoges, graikinius ir žemės riešutus, apelsinus, granatus, kukurūzus, bulves, paprikas, baklažanus, sezamus, arbūzus, agurkus, pomidorus, česnakus, svogūnus ir daugybę kitų daržovių, tabaką, medvilnę, hašišą medicinos reikalams. Beje, jos auginimą labai griežtai reguliuoja įstatymas. Negalima nė centimetru padidinti ploto, kuriame leista auginti. Gresia labai griežtos sankcijos.
Augina labai daug gėlių. Jas lėktuvais skraidina į Vokietiją.
Čia auga ir laurų krūmai. Jų lapai, pasirodo, naudojami ne tik kaip prieskonis. Iš jų verdama arbata. Nuo stiprios laurų arbatos Cezaris matydavęs vizijas. Dabar iš laurų gaminamas aliejus – vaistas nuo galvos ir sąnarių skausmo, plaukų slinkimo, uodų įkandimo – beveik nuo visų ligų. Nedidelis buteliukas aliejaus kainuoja 15 eurų.
Tuo tarpu neperdirbtos daržovės ir vaisiai ūkininkų turguje kainuoja neįtikėtinai pigiai: bulvės – 1 Turkijos lira, cukinijos – 1,5 liros, pomidorai ir tręšnės – po 3 liras. (1 euras vertas 5,5 Turkijos lirų).
Daržovės pasak turkų, čia taip pat pačios skaniausios pasaulyje, nes jos išauga ir prinoksta natūraliomis sąlygomis. Jas valgantys turkai taip pat ilgai būna sveiki, daugelis – ilgaamžiai, sulaukia šimto ir daugiau metų. Vidutinė moterų gyvenimo trukmė – 78, vyrų – 70 metų.
Dukra Šiaurė
Į antikinį Pamukalės miestą lydėjęs gidas Adamas pasakojo, jog turkai savo vaikus pavadina labai gražiais su gamta susijusiais vardais: Vėjas, Upė, Vanduo, Šiaurė, Mėnulis. Žinoma, tai vertiniai, turkiškai jie skamba kitaip.
Anksčiau turkų šeimos augindavo po 7 – 12 vaikų. Dabar apsiriboja dviem arba trimis atžalomis. Kai gimsta vaikas, 40 dienų jo niekam nerodo. Praėjus tiek laiko, naujagimį galima lankyti. Tuomet giminės, kaimynai ir pažįstami ateina su brangiomis dovanomis. Šeimos užsirašo kas ką atnešė. Kai lankys dovaną atnešusiojo vaiką, neš tokios pat vertės dovaną. Populiariausia dovanoti aukso.
Mama pirmuosius šešis mėnesius būna namuose. Tuo metu gauna visą atlyginimą. Jei dirbo dėstytoja, medicinos seserimi ar policininke – atlyginimas apie 800 dolerių. Motinystės laiką ketinama pratęsti iki aštuonių mėnesių.
Po motinystės atostogų moteris eina į darbą. Tačiau gali dirbti tik pusę dienos ir gauti visą atlyginimą. Beje, kai kurios moterys nenori grįžti į darbą. Vaikus pačios augina kelerius metus. Darbo vieta joms saugoma trejus metus. Kai vaikai paauga, juos palieka močiutėms.
Močiutės ten taip ilgai nedirba kaip Europoje. Ankstesnioji karta į pensiją galėdavo išeiti sulaukusios 42 metų. Dabar, turėdamos 25 metų darbo stažą, gali nedirbti nuo penkiasdešimties.
Tačiau 2000 metais pradėjusios dirbti jaunosios kartos moterys pensiją pradės gauti tik sulaukusios 60 metų, vyrai – 65 metų.
Jaunosios kartos jaunikiai dairosi labiau išsilavinusių, dirbančių moterų. Vaikai taip pat nuo mažens pratinami prie darbo. Šešerių metų jie pradeda lankyti darželį, po to pradinę mokyklą, ją baigę dar ketverius metus mokosi vidurinėje mokykloje, tuomet laiko egzaminus ir stoja arba į licėjų, arba mokosi profesijos. Baigę licėjų stoja į universitetą. Profesines mokyklas baigęs jaunimas gali stoti į institutą.
Jūra priklauso svečiams
Daugiausiai Turkijoje uždirba gydytojai, profesoriai ir teisininkai.
Pasak gido Adamo, ir ne tokias prestižines specialybes turintys, bet dirbantys žmonės gyvena gerai. Pastatų išlaikymas – nebrangus. Buto išlaikymas per mėnesį atsieina tik apie 50 eurų. Būsto nereikia šildyti. Vandenį maudynėms sušildo saulė. Ant kiekvieno daugiabučio stogo stovi cisternos.
Butai įrengti gana prabangiai, apstatyti kokybiškais baldais. Jų gana gražių ir nebrangių pagamina vietos pramonė.
Į rojumi žemėje vadinamą Turkiją plūsta turistai iš viso pasaulio. Pavyzdžiui, Side miestelyje nėra net gyvenamųjų namų. Tik gana neblogai išsilaikiusios antikinio miesto sienos ir viešbučiai, apartamentai bei komercinės paskirties patalpos.
Kituose kurortiniuose miesteliuose yra gyvenamųjų namų, tačiau pailsėti prie jūros patys gyventojai sunkiai prieina. Paplūdimiai dažniausia priklauso viešbučiams. Juose ir maudosi kitų kraštų poilsiautojai.
Patiems turkams belieka važiuoti į parkus. Čia jie už nedidelę kainą gauna aikštelę, kur gali pažaisti ir pabėgioti vaikai. O suaugę ant laužo gali išsikepti šašlykų ar dešrelių.
Autorės nuotr.
Ūkininkų turguje stebėtinai mažos vaisių ir daržovių kainos.
Antalijos panorama nuo Tauro kalnų.
Viena iš pramogų pakilti į Tauro kalnus.
Daug kur auga laurų krūmai.
Viduržemio jūros pakrantės priklauso viešbučiams ir poilsiautojams iš kitų kraštų.
Turkijoje atsidūrė didelė dalis Graikijos miestų. Tarp jų keli šimtai antikinių. Pamukalėje visai neblogai išsilaikęs amfiteatras.
Viešbučio restorane nuo maisto raibsta akys.