Renatos verslas pripažintas „Metų atradimu“

Asmeninė nuotr.
Renata Fediakinienė ėmėsi veiklos, susijusios su gamta ir jos siūlomų priemonių.
Ar gali suvilioti actas? Gali! Šiaulietės Renatos Fediakinienės gaminamų actų skonių ir kvapų paletė sužavėjo portalo „Lrytas“ projekto „Verslo genas“ organizatorius ir solidžią verslo atstovų komisiją.

Šį pavasarį „Verslo geno“ apdovanojimuose buvo pagerbti aštuoni išskirtiniai smulkieji ir vidutiniai verslai iš 75-ių, vystančių veiklą Lietuvoje.

 

Žolininkė, natūralaus įvairių aromatų acto kūrėja

Renata dirba aviacijos įmonėje, valdo vaistažolininkystės ūkį Kupiškio rajone šeimininkė. Dviejų hektarų plote augina aromatingų vaistingųjų ir prieskoninių augalų bei uogų, kuriuos fermentuoja, džiovina ir ruošia arbatų mišinius.

Ko neužaugina, skolinasi iš gamtos. Dažnai laukinėje gamtoje renka spygliuočių, ąžuolo, gluosnio ir kitų medžių žaliavą, pumpurus, kankorėžius. Ne viena, jos sumanymui dabar talkina visa šeima – Renatos vyras, vaikai, anyta, giminės. Ir tėveliai Elena ir Laimis Jasilioniai, padedantys Latvijoje surinkti reikiamą kiekį mėlynių, šilo viržių, beržo grybų ir padedantys apdoroti ir fermentuoti.

Renata ieškojo ir rado savo verslo nišą. „Norisi, kad kiekvienas turėtų savo idėją, savo produktą ir savo pirkėją. Vietos visiems užteks – tokia erdvė kūrybai, kad kiekvienas galime kažką savo sukurti ir rinkai pasiūlyti,“ – Renata laikosi tokio požiūrioį verslą taisyklių. Todėl ir buvo įvertinta „Verslo genų“ apdovanojimuose, nes jos veikla išskirtinė: fermentuojami nefiltruoti, nepasterizuoti actai, gaunami iš gamtos. O ji, Renatos žodžiais, dovanoja mums daugybę gėrybių.

Kvepalai sielai

„Prieš penkerius metus gilinau žinias apie čiobrelį. Ir beskaitant mokslinę literatūrą susidomėjau oksimeliais, kuriais galima praturtinti patiekalų skonius ir kuo plačiau juos panaudoti. Žinau, Lietuvoje dar neturime acto naudojimo kultūros. Bet visada norėjau, kad actas ir oksimeliai būtų plačiau naudojami ne tik maistui ar sveikatai, bet dar ir malonumą teiktų, sužadintų visus daugiasluoksnius skonių receptorius, nuotaiką gerintų...“, – kalbėjo Renata.

Geriausiai žinome ir atpažįstame natūralaus obuolių sidro actą, kuris visuomenei pristatomas, kaip palankus sveikatai produktas, reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje, virškinimą, padedantis nuo vidurių užkietėjimo, raminantis refliuksą, padedantis lieknėti, mažinti cholesterolio kiekį, slopinti šlapimo pūslės uždegimą ir šarminantis organizmą. Tuo mūsų žinios ir baigiasi.

O Renata actus siūlo rinktis ne pagal tai, kokie augalai ten sudėti, o pagal skonines ir aromatines savybes. Kiekvienas gali išsirinkti labiausiai priimtiną, maloniai nuteikiantį aromatingąjį produktą. „Visos žolelės turi panašių sveikatai palankių savybių, gerina kraujotaką, stiprina imunitetą, t. t. Todėl rinkitės aromatą, kuris žadina, šildo, gundo...“ – pataria žolininkė. Renata kiekvieną rytą pradeda stikline šilto vandens, pagardinto šaukštu aromatingo acto.

Kulinarijos tonikai

Renata Fediakinienė savo produktus, žinomus kaip oksimeliai ir actai, vadina kulinarijos tonikais.

„Pavyzdžiui, pušų oksimelis. Pušis, kaip spygliuotis, siejamas kaip palanki kvėpavimo takams. O man pušies oksimelis, gaminamas iš visų pušies dalių tik su natūraliu bičių medumi, pirmiausia asocijuojasi su karšta vasaros popiete, porcija ledų, pagardintų pušų oksimeliu. Patikėkit, tinka net tiems, kurie ledų visai negali valgyti, nes netoleruoja laktozės. Su pušų oksimeliu ledus gali valgyti visi. Vasaros stalas neįsivaizduojamas be vandens ąsočio, gardinto šaukštu to paties oksimelio... Tinka jis ir prieš sočius pietus ar vakarėlį – padeda lengviau virškinti. Ir mėsai marinuoti, ir jau kepsiniams, daržovėms pagardinti, – aromatingi gamtos aromatai žadina apetitą, gerina nuotaiką ir džiaugsmą gyvenimu,“, – apie platų naudos spektrą pasakoja jau patyrusi žolininkė.

Renata savo namų ūkyje turi ir šeivamedžio uogų oksimelio. Bet tai nereiškia, kad jame, kaip beje ir pušies oksimelyje, tik vienas komponentas. Šalia pagrindinėmis natomis grojančios pušies ar šeivamedžio uogų atskiruose gamybos etapuose prie darnaus „choro“ prisijungia ir gamtos žiedai, žievė, šaknys, pumpurai…

Actas gali būti elegantiškas

Renata gali pasiūlyti šešių rūšių actus-dvynius, sudarytus iš dviejų pagrindinių komponentų, kurie papildyti visa puokšte pagalbinių žolelių. Tokie actai tinka ir salotoms, ir desertams. Naujausią savo kūrinį – actą „Aštrusis“, pagamintą iš 11 sudedamųjų dalių, Renata dedikuoja vyrams, bet puikiai tinka ir moterims. Tuoj prie naujokų linijos stos ir „Kartusis“ su ramunėlių žiedais ir karčiuoju kiečiu.

Actų gamybos procesas ilgas, namų ūkis pajėgus pagaminti produkcijos nedideliais kiekiais. Pavyzdžiui, šiemet parduodami 2023 metų derliaus kulinarijos tonikai. Kiek pagamina, tiek ir parduoda – Renatą su jos actukais ir oksimeliais galima sutikti bet kuriame Lietuvos kampelyje.

Daug žinių sukaupusią žolininkę į edukacijas kviečiasi nevyriausybinių organizacijų nariai, bendruomenės, sveiko gyvenimo būdo propaguotojai ir skanaus gyvenimo gurmanai, miestų ir miestelių švenčių organizatoriai.

Jos verslas plečiasi, natūralių actų ir oksimelių (oksimelis – natūralus produktas, gaminamas derinant obuolių actą ir medų) gamyba didėja, o ąžuolo statinėse jau šiemet savo brandos kelią pradėjo mėlynių actas, kuris po ketverių metų bus išpilstomas jau kaip balzamiko actas.