Odetos želė tortai – gražu ir labai gardu

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Aukštelkiškės Odetos Butkevičienės virtuvėje gimsta gardūs želė tortai.
Šiaulių rajone, Aukštelkėje, gyvenanti Odeta Butkevičienė, prieš kelerius metus feisbuke atsitiktinai pamačiusi gardžiai atrodantį želė tortą, ryžosi kulinariniam eksperimentui. Pirmieji bandymai, sako šeimininkė, nebuvo sėkmingi. Betgi nuo tų nepavykusių bandymų praėjo ketveri metai – želė tortų Odetos virtuvėje gimė jau ne vienas šimtas.

Pavykę ir nepavykę bandymai

Tas želė tortas, kurį prieš ketverius metus pamatė draugės sesers feisbuko paskyroje, anot O. Butkevičienės, jai pasirodė per sudėtingas, gal dėl to ir ir nepavyko. Nepasisekė ir antras kartas, ir dar ne vienas, net ne keli. Želė tortai tiesiog bandė šeimininkės kantrybę, nestingo, nors tu ką!

Beveik pavykusius, o kartais visai nepavykusius tortus iš pradžių ragavo ir vertino šeimos nariai – jiems buvo didelė naujiena.

Laikui bėgant ir daugėjant patirties, paėmus keletą detalių iš pirmųjų tortų, kai ką pakeitus, supaprastinus, padarius savaip, Odetai pagaliau pavyko sukurti sėkmingą savo želė torto variantą. Jis, žinoma, buvo su iki šiol šeimininkės labai mėgstama desertine varške, pagardinta kondensuotu pienu.

Greitai prie artimiausių valgytojų prisijungė ir draugai bei giminaičiai. O dabar dažnas artimo rato narys neįsivaizduoja šventės be Odetos desertų. Šiuo skanumynu mėgaujasi ir visai nepažįstami žmonės.

„Mano želiukai! Kas nemėgsta kremų ir pertepimų, jie kaip tik“, – šypsosi šeimininkė, iš specialios formos į lėkštę versdama ką tik sustingusį tortą.

Odetos atradimas – želė krepšeliai šokoladiniuose indeliuose. Procesas štai koks: vienkartinį indelį iš popieriaus reikia apipilti ištirpintu šokoladu ir palikti nakčiai, kad sustingtų. Sukietėjęs šokoladas išimamas iš indelio. Į jį O. Butkevičienė pila paruoštą ir atvėsusią želė desertinę varškę su įmaišytais vaisių gabaliukais. Sustingusį želė krepšelį šeimininkė puošia gėlėmis.

Neseniai įsigijo švirkštą, kuriuo bandys į jau sustingusius sluoksnius „įšvirkšti“ želė. Pažengusioms šeimininkėms toks želė tortų gaminimo būdas seniai žinomas ir naudojamas.

Naudingi patarimai

Odetos tortų „arkliukas“, kaip jau buvo paminėta, desertinė varškė, sumaišyta su indeliu kondensuoto pieno – dažniausiai ši masė pilama paskutinė, tad, apvertus sustingusį tortą, tampa būsimo torto pagrindu. Bet iš pradžių sluoksnis po sluoksnio – atsiranda vis daugiau želė spalvų, papuošimų, kompozicijų.

Ryškios spalvos – tik dalis želė tortų žavesio. Kita užduotis – papuošimai.

O. Butkevičienė sako, kad dabar pradedančias šeimininkes dominantis klausimas, kaip želė tortuose išdėlioti uogas ar vaisius, kad užpilti jie neiškiltų, sugadindami kompoziciją, buvo aktualus ir jai. Dėl to pataria: formos apačioje (apvertus pagamintą desertą jie atsiras viršuje) išdėliotas uogas, lapelius, vaisių gabaliukus ir t.t. šaukšteliu apipilti pagamintu želė skysčiu ir palaukti, kol sustings. Apstingusią kompoziciją galima drąsiai užpilti želė ir laukti, kol ir ji sustings, o tada bus galima pilti kitą sluoksnį. Taip sluoksnis po sluoksnio – kuo daugiau sluoksnių, daugiau papuošimų, tuo ilgesnis gamybos procesas – trys–keturios ar dar daugiau valandų.

„Fantazijai ribų nėra. Želė tortai su bet kokiomis uogomis, vaisiais, sausainukais. Žinoma, vasarą uogos dažniausiai šviežios, o žiemos laikotarpiu dažnesni konservuoti vaisiai, nebent pasirinkus vynuoges, granato sėklas ir kita“, – sako šeimininkė.

O. Butkevičienei įdomiausias momentas – sustingusio torto apvertimas, kuomet aiškiai pasimato, ką pavyko sukurti. Beje, kad želė gaminys lengvai atšoktų nuo formos sienelių, pravartu jas patepti aliejumi. Šiukštu negalima torto kaitinti – želė gali aptirpti ir sugadinti deserto išvaizdą.

„Sluoksniuojant tortą, kiekviena masė turi būti atvėsusi iki kambario temperatūros, nes, pilant dar šiltą naujo turinio sluoksnį, galima sugadinti jau sustingusį“, – pradedančioms šeimininkėms patarimus dalija aukštelkiškė.

Ji pataria svajojantiems išmokti daryti želė tortus, nesustoti nusivylus pirmais bandymais, kurie, tikėtina, greičiausiai nepavyks – apsišarvuoti kantrybe ir bandyti, bandyti.

Populiarioji varškės želė

Pustrečio kilogramo tortui reikės kibirėlio desertinės varškės, indelio kondensuoto pieno bei vaisių pagal kiekvienos šeimininkės skonį.

Keturis šaukštus želatinos užpilti skysčiu nuo konservuotų persikų, vandeniu arba pienu. Išbrinkusią želatiną toliau tirpinti ant garų. Želatinai ištirpus, supilti ją į varškės, kondensuoto pieno ir vaisių masę bei viską gerai išmaišyti.