Išsipildžiusių svajonių namuose

D. Šlekonienės albumo nuotr.
Daiva Šlekonienė – diplomuota ekonomistė – atrado širdžiasi mielą veiklą: kuria gėlių puokštes ir gamina desertus.
Daiva Šlekonienė – jauna mama, auginanti 7-erių ir 5-erių metukų sūnelius, į darbą nevažiuoja. Nors moteris galėtų būti paklausi darbo rinkoje – yra ekonomistė su aukštuoju universitetiniu išsilavinimu, anksčiau dirbo su verslo klientais viename iš solidžių bankų sostinėje. Šiandien Daiva, atsidavusi šeimai žmona ir mama, sau darbo vietą Joniškyje yra susikūrusi pati. Tiesiog šeimos namuose. Iš čia klientams iškeliauja jos rankomis ir fantazija sukomponuoti lengvi ir grakštūs gėlių debesėliai, o norinčius dar pradžiugina ir dėžute dabar taip populiarių makarūnų (macarons) – spalvotų ir nepaprastai skanių pačios Daivos keptų migdolų morengo pagalvėlių su įvairių skonių ir kvapų įdarais... arba aromatingu ir elegantišku prancūzišku tortuku ar pyragaičiais...

 

Daivos gėlių puokštės – tarsi pasteliniai debesėliai

Namuose augindama pirmagimį jauna moteris norėjo užsiimti kokia nors veikla, kuri jai būtų įdomi. Pagalvojo, kad tikrai galėtų ir siūti, juk močiutė šio amato dar vaikystėje išmokė. Tėvai iškart į šį Daivos norą reagavo ir iš Kaišiadorių į Joniškį atvežė paveldėtą močiutės siuvimo mašiną. Tačiau ji taip ir liko stovėti nepaliesta...

– Atsitiktinai viešojoje erdvėje pamačiau žinomą Lietuvoje floristę Aliną Juodienę ir jos floristinius darbus. Nuo pirmos minutės ši žinoma moteris ir jos darbai tapo mano įkvėpimo šaltiniu, – prisiminė Daiva, kuri ėmė namo vežtis glėbius patinkančių gyvų gėlių ir jas komponuoti, rišti į puokštes.

Nuo 2018-ųjų gėles į draugiją poruojanti moteris per tuos metus įgavo ir supratimą apie šį meną, per praktiką – ir didžiulės patirties. O kai vieną kitą puokštę parodė viešai, sulaukė ir pagyrų, ir pripažinimų. Daiva kukli ir labai savikritiška, kokybės kartelę savo darbams kelia labai aukštai, todėl pasitikslina, ar komplimentas tikrai nuoširdus. Bet geriausias indikatorius – užsakymai ir klientai, kurie prie Daivos pastelinių ir ažūriškai lengvų puokščių grįžta ir antrą, ir trečią kartą.

Namuose sau darbo vietą susikūrusiai moteriai didžiausias įvertinimas yra, kai klientai Daivai leidžia fantazijai lietis laisvai, nes pasitiki jos skoniu. Taip šalia prabangių ir aristokratiškų rožių priglunda bijūnų išbrinkę žiedpumpuriai, baltų gvazdikų šakelės ar eustomos...

Daiva žmonėms savo floristiniais kūriniais nori parodyti, kokių gražių gėlių – tiek spalvine gama, tiek faktūra – esama, kad gražios ne tik raudonos ar geltonos rožės, o chrizantemos – nėra gedulo gėlės. „Reikia nebijoti eksperimentuoti, žaisti su žiedais, kartais reikia net esamas taisykles sulaužyti, kad išgautum efektingą vaizdą. Noriu ir siekiu, kad puokštės džiugintų akis ir širdį. Kad tas, kas gavo puokštę, vis norėtų prie jos grįžtų pasidžiaugti.“

Gėlėms nebėra sezono. Pasak Daivos, jei labai nori, tai ir žibuoklių viduržiemį gali gauti. O jos misija yra kartu su gėlėm dovanoti emociją. „Šiemet Motinos, Tėvo dienos progomis gavau daug užsakymų iš užsienio, kitų Lietuvos miestų – vaikai prašė pradžiuginti tėvus. Jei patys sveikinimo žodžių neparašė, tai aš jiems pati su puokštėmis vežiau gražius žodžius ir palinkėjimus. Gera matyti laimingus ir dėkingus žmonių veidus,“ – sako Daiva Šlekonienė, jau priėmusi užsakymą gėlėmis dekoruoti vestuvių šventę.

Desertai – tarsi pienės pūkas

Šį pavasarį Daivai naują veiklos kryptį padiktavo tie patys gėlių klientai – prie puokštės, peno akims, paprašė ir malonumo gomuriui – kokio deserto: tortuko ar ką panašaus... Tai kodėl to deserto savo namų virtuvėje nesukūrus?

Daiva šeimos šventėms kepdavusi tik biskvitinius pyragus, tačiau dėl ryžosi išmokti gaminti šiandien ne tik madingus, bet ir sudėtingus konditerijos gaminius – traškius ir spalvingus prancūziškus migdolinius pyragėlius, vadinamus makarūnais (macarons) su įvairaus skonio ir aromato įdarais bei elegantiškuosius, šaltyje sustingdytus prancūziškus tortukus.

„Man jie patiko dėl savo išskirtinumo – kepami iš natūralių produktų, tyrių, be pridėtinių cukrų, be jokių maisto pakaitalų. Svarbiausia, šviežia ir gardu. Nėra paprasta juos pagaminti, bet ragauji, o norisi dar. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad kada nors kepsiu desertus. Bet aš užsispyrusi – mokiausi praktikuodama. Kepiau ir bandžiau kasdien. Nuo kovo iki balandžio mano makarūnus valgė visi šeimos nariai, mano aplinkos žmonės ir neleido man pasiduoti. Kol galiausiai pavyko. Labai smagu, kai naujas klientas išduoda, jog tave labai labai rekomendavo...“ – D. Šlekonienė patenkinta savo darbo įvertinimu.

Daivos gaminti makarūnai tapo ne tik šventės saldaus stalo pažiba, išskirtiniu gardėsiu, bet ir prabangia saldžia dovana prie gėlių puokštės!

O gaminti prancūziškus tortus ir pyragėlius intensyviose individualiose pamokose Daiva mokėsi pas garsią Lietuvos konditerę. Prancūziškų tortų gamyba reikalauja ne tik gerų produktų, bet ir atima nemažai laiko, nes visos skanėsto sudedamosios dalys šaldomos atskirai šaldymo kameroje.

Daiva lengvų sprendimų neieško, jai svarbu įspūdis, o prancūziški tortukai jį sukuria tobulą. Elegancijos etalonu paženklinti Daivos tortukai keliauja ir ant prabangaus vestuvių puotos desertų stalo, juos labai mėgsta ir mažieji smaližiai.

Svajonės išsipildė

Daiva Šlekonienė, į Joniškį atitekėjusi, nesijaučia pasiaukojusi, gyvenimą šalia sostinės iškeitusi į Lietuvos paribį. Moteriai Joniškis – miestas ramus, gražus, žalias... Jei ko ir trūksta, suranda Šiauliuose.– Mama man visai neseniai priminė, apie ką svajojau vaikystėje – kokį automobilį vairuosiu, kokiame name gyvensiu. Tikrai, viską turiu, apie svajojau, ko norėjau. Tad visiems patariu atsakingai svajoti, nes, bent jau man, viskas išsipildė, – sako Daivą, kurios svajones visada lydi sėkmė.