Greiti pietūs, bet ne greitas maistas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Vaida Pelegrimienė sako, kad nesinorėjo įrenginėti paprastos valgyklos, tad ėmė domėtis, kas šiuo metu madinga ir atrado restoranų tinklą, kur padavėjus pakeičia išmaniuoji užsakymų sistema.
Tokiu šūkiu prieš gerą pusmetį Šiauliuose duris atvėrė pietų restoranas „iLunch“ su unikalia išmaniąja užsakymų sistema, kuri suteikia galimybę greitai ir skaniai papietauti. Čia nėra padavėjų, nėra kasininko, o virtuvė – uždara. Kaip kilo mintis Šiauliuose įkurti būtent tokį restoraną, kalbėjomės su jo vadove Vaida Pelegrimiene.

Be kasos ir padavėjų

Rugpjūtis, atostogų metas, tačiau pietų metu restorane klientų netrūksta – nuo jaunuolių iki senjorų. Vos įžengus į restoraną dideliame ekrane galima pamatyti, kokie patiekalai siūlomi tą dieną. Susipažinę su meniu keliaujame prie planšečių, kurių ekranuose išsirenkame norimus patiekalus, garnyrus, gėrimus, nurodome, ar pietausime vietoje ar norėsime maistą išsinešti, ir pateikiame užsakymą. Susimokėti galima tik bankine kortele, atsiskaityti grynaisiais nėra galimybės. Gavę kvitą su numeriu einame prie langelio laukti savojo padėklo. Kad nesusipainiotų klientų padėklai, ant jų taip pat yra kvitai su užsakymo numeriu.

Oras gražus, tad nusprendžiame įsitaisyti ne viduje, o lauko terasoje. Paklausta, kaip kilo mintis įkurti ne įprastą kavinę, valgyklą ar restoraną, o būtent tokį – su išmaniąja užsakymų sistema, Vaida sako, kad paprastos valgyklos nesinorėjo, tad pradėjo domėtis, kas dabar yra madinga, o visos mados pirmiausia atsiranda Vilniuje, taip akys užkliuvo už restoranų tinklo „iLunch“.

Sužavėjo ir inovacijos, ir tai, kad greiti pietūs nebūtinai turi būti greitas maistas. Šiame restorane siūlomi patiekalai gaminami tik iš natūralių ir šviežių produktų. Kiekvieną dieną – skirtingi dienos pietų pasiūlymai nuo lietuviškų iki rytų ar amerikiečių virtuvės patiekalų, nepamirštami ir vegetarai.

Kadangi pietų restoranas Šiauliuose priklauso „iLunch“ tinklui, patiems virėjams nereikia kurti meniu ir patiekalų receptų.

„Gauname visos savaitės meniu matricą ir ja vadovaujamės. Žinoma, kažkiek koreguojame pagal turimus produktus, nes ne visada visko, ko reikia, pavyksta gauti“, – sako Vaida.

Šiauliečiai renkasi sveikesnius patiekalus

Vadovė pastebi, kad šiauliečių ir vilniečių skoniai skiriasi. Šio tinklo restoranuose sostinėje vieni mėgstamiausių patiekalų yra cepelinai ir Kijevo kotletai, o štai Šiauliuose iš virtuvės pirmiausiai dingsta lašišos patiekalai, šonkauliukai, labai mėgstamos mėsos sriubos, pavasarį labai daug užsakinėjo salotų.

Pietų restoranas dirba tik darbo dienomis nuo 11 iki 15 val.

„Jeigu Vilniuje piko dienos yra trečiadienis ir ketvirtadienis, tai Šiauliuose – penktadienis. Vilniečiams labai svarbu greitai gauti užsakytą maistą ir greitai papietauti, o šiauliečiai pietauja neskubėdami, pasišnekučiuodami. Vilniaus restoranuose nerasite ir kavos aparato, nes ten daugelis biurų juos turi, o mes pasistatėme ir tai pasiteisino, nes po pietų žmonės nori atsigerti kavos“, – pasakoja Vaida.

Vaidos, kaip vadovės, viena iš pareigų – kasdien paragauti visų patiekalų, kad įvertintų jų kokybę.

„Pirmus tris mėnesius sąžiningai ragaudavau visus patiekalus, dabar, kai jau viskas nusistovėjo, visada ragauju tik sriubas ir kai kuriuos patiekalus pasirinktinai. Taip pat kiekvienos dienos pradžioje vyriausiajai technologei į Vilnių siunčiame patiekalų nuotraukas, kad ji įvertintų jų išvaizdą. Būna, kad sulaukiame priekaištų. Tai verčia pasitempti. Mums taip pat svarbios ir klientų pastabos, kad galėtume tobulėti, nes geriausia reklama yra skanus maistas“, – sako Vaida.

Karantinas neišgąsdino

„iLunch“ Šiauliuose atsidarė vasarį – per patį karantiną. „Kadangi patalpos mūsų, už nuomą mokėti nereikia, per daug nestresavome, kad iš karto nepavyks uždirbti“, – sako Vaida.

Karantino laikotarpiu tiekė maistą išsinešti, bendradarbiaudami su maisto pristatymo partneriais „Wolt“ ir „Bolt“.

Visgi didžiausiu iššūkiu tapo ne karantinas, o kolektyvas. Be Vaidos restorane dirba 5 virėjai, 2 virtuvės padėjėjos ir administratorė.

„Suburti kolektyvą nebuvo lengva, atrodė, kad karantinas, daug žmonių neturi darbo, bet ne iš karto atsišaukė į skelbimus. Labai pasisekė, kad gana greitai, dar praeitą vasarą, radau pagrindinį žmogų, pradėjome su juo tartis, šnekėtis, važinėti į Vilnių mokytis. Pamažu surinkome ir kitus žmones, bet kai atsidarėme, pačią pirmą savaitę, beveik visas mūsų kolektyvas subyrėjo. Jau trečią dieną nežinojome, ar dirbs bent du žmonės, ar teks užsidaryti. Žmonės išsigando – viskas nauja, didelis tempas, klientų daug. Dabar galvoju, kad reikėjo atsidaryti tyliai, be reklamos, kad žmonės spėtų prisitaikyti, neišsigąstų“, – dabar jau su šypsena nelinksmą pradžią prisimena Vaida.

Tiesa, kai kurie darbuotojai, kurie tąkart pabėgo, vėliau sugrįžo ir dabar džiaugiasi darbu.

Dienos pietūs restorane turi būti suruošti iki 11 valandos. Kai pasirodo klientai, darbuotojai stoja prie linijos dėlioti maisto ir turi suktis greitai. Darbo dienos pabaigoje turi tradiciją – visi susėda prie vieno stalo papietauti ir lyg kokiame Turkijos viešbutyje į lėkštes kraunasi ką nori, tiksliau, tai, kas būna likę.

Restorano vadovė savo kolektyvą kartais palepina pačios gamintu tiramisu tortu.

Vaida sako, kad iki atidarant restoraną „iLunch“ Šiauliuose nieko bendro neturėjo su maitinimo sektoriumi, netgi nebuvo iš tų, kurios mėgsta dažnai vaikščioti po viešojo maitinimo įstaigas. Maistą dažniausiai ruošdavo namuose, dabar tam lieka vis mažiau laiko.

Klientas – labai įvairus

Restorano vadovė sako, kad ir po pusmečio darbo dar negalėtų tiksliai apibūdinti, koks yra jų klientas. Čia užsukantys žmonės labai įvairūs: darbininkai, tarnautojai, verslininkai, senjorai. Praeitais mokslo metais į namus maistą užsakinėjo nemažai jaunimo.„Maloniai nustebino, kad mūsų restoraną pamėgo senjorai. Prasidėjus mokslo metams, tikiuosi, mus atras ir mamos su vaikais, nes čia galima užsukti po pamokų ir greitai papietauti prieš būrelius“, – sako Vaida.

Restoranas bendradarbiauja su įmonėmis, kurios užsako pietus savo darbuotojams. V. Pelegrimienė viliasi, kad tokių įmonių ratas plėsis. Planuose – ir dar vienas šio tinklo restoranas Šiaulių pramonės parke.