Ch. Frenkelio restoranas nukels į XX amžiaus pradžią

Ch. Frenkelio restoranas nukels į XX amžiaus pradžią

Ch. Frenkelio restoranas nukels į XX amžiaus pradžią

Gruodžio 18 dieną Šiauliuose pradės veikti pirmasis restoranas, įkurtas muziejuje. „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio vilos restoranas žada atkartoti XX amžiaus pradžios dvasią.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Prancūziškas skonis

Restorano salė, kurioje vietos numatytos maždaug trisdešimčiai žmonių, atidaroma buvusiame Ch. Frenkelio valgomajame. Patalpos, kuriuose Ch. Frenkelio laikais veikė virtuvė (joje yra išlikusių autentiškų plytelių) dabar panaudotos modernios virtuvės reikmėms.

Trečiadienį restorano kolektyvas atskleidė, kaip atrodys būsimas restoranas.

Interjeras, indai, serviruotė restorane atitinka secesinį stilių. XX amžiaus pradžios žmonių pramogos atspindėtos fotografijose iš „Aušros“ muziejaus fondų.

Pasak UAB „Lasida“ vykdančiojo direktoriaus Vitalijaus Skeirio, restoranas siūlys europietišką virtuvę „su stipria prancūziška pakraipa“.

Pirminis meniu susidarys iš keturiolikos patiekalų: keturių šaltų, keturių karštų mėsiškų, dviejų karštų žuvies, dviejų sriubų ir dviejų desertų. Meniu bus ir žydiškų akcentų – „Frenkelio silkė“, pagaminta pagal senovinę žydišką receptūrą. Ateityje į meniu planuojama įtraukti daugiau žydiškų valgių.

V. Skeirio teigimu, meniu numatoma keisti kartą per mėnesį.

Planuojamas restorano darbo laikas – nuo 12 iki 22 valandos. Restoranas nedirbs sekmadieniais ir pirmadieniais.

Vasarą restoranas išsiplės į Ch. Frenkelio vilos parką.

Vila reikalauja prabangos

Pasak „Aušros“ muziejaus direktoriaus Raimundo Balzos, žinomiausia Lietuvos kavinė muziejuje veikia Tiškevičių rūmuose – Kretingos žiemos sode.

Direktoriaus teigimu, pirminiame 1995 metų Ch. Frenkelio vilos restauracijos projekte jau buvo numatyta vieta kavinei.

„Ch. Frenkelio vila reikalauja tam tikros prabangos, todėl pavadinome restoranu, – sako direktorius. – Muziejuje turi funkcionuoti bendra infrastruktūra, nes lankytojai dažnai teiraujasi, kur būtų galima atsigerti kavos. Lankytojai informaciją muziejuje nori gauti pramogaudami.“

Direktorius tikisi, jog vien į restoraną atėjęs lankytojas įsigys bilietą ir apžiūrės ekspoziciją.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

NAUJOVĖ: Chaimo Frenkelio vilos restoranas – pirmasis restoranas Šiauliuose, įkurtas muziejuje.

ESTETIKA: Restorano serviruotė.

SALĖ: Restorano salė veiks buvusiame Ch. Frenkelio valgomajame. UAB „Lasida“ vykdančiojo direktoriaus Vitalijaus Skeirio teigimu, restoranas siūlys europietišką virtuvę su prancūzišku skoniu.