Artėjant šventėms – idėjos, kaip padengti stalus

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyrius profesijos mokytojos Aldona Kairienė (kairėje) ir Aneta Salikienė siūlo idėjų, kaip paruošti šventinius stalus.
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojos Aneta Salikienė ir Aldona Kairienė padengė šv. Kūčių, šv. Kalėdų ir Naujųjų metų stalus. Idėjomis bei gliogo receptu kūrybingos mokytojos dalijasi ir su „Šiaulių krašto“ skaitytojais.

Šv. Kūčių vakarienės stalas

Kūčių nuotaiką kuria visa šeima.

Stalas Kūčių vakarienei nėra ypatingai puošiamas. Šv. Kūčių stalo staltiesė – lininė, ant jos permestas šiurkštus lino audinys tinka prie keramikos indų.

Ant staltiesės paskleistas šienas simbolizuoja, kad ką tik gimęs kūdikėlis Jėzus buvo paguldytas į šienu prikrautas ėdžias.

Kuokštelis šieno gali būti įdedamas į lėkštutę, ant kurios, patiesus servetėlę, padedama Dievo duona – kalėdaičiai. Ši lėkštutė padedama stalo viduryje, nes tai – pirmasis padengto stalo atributas. Centre tinka padėti vainikėlį ir uždegti žvakę ar žvakių, kad prie stalo namiškiams būtų jaukiau ir šilčiau.

Kūčių stalas serviruojamas užkandžių lėkštutėmis, dubenėliais, šaukštais, užkandžių įrankiais, puodeliais ir lininėmis servetėlėmis.

Ant stalo atnešami valgiai – jų pagal senolių tradicijas turi būti dvylika. Tai – patiekalai, kuriuos šeimoje ruošdavo močiutė, o dabar ruošia mama, duktė ir anūkė.

Kūčių valgiai – žuvies, ypač silkės, grybų, daržovių patiekalai, virtos pupos, žirniai, spanguolių kisielius, aguonų pienas su kūčiukais (prėskučiais), pyragėliai su grybais, virtinukai su grybais, sausainiai ar vyniotinis su aguonomis.

Svaigalų šį vakarą nesiūloma, nes tai – rimties ir susikaupimo vakarienė.

Šeimai prie stalo sukalbėjus maldą, šeimos galva, senelis ar tėvelis, laužia paplotėlį, duoda jį mamai, o po to – kitiems šeimos nariams ir kiekvienam palinki ko nors gražaus ir gero.

Šį vakarą prisimenami ir toli nuo namų esantys ir tais metais mirę artimieji, jiems netgi padedama lėkštutė ir ant jos pastatoma deganti žvakelė.

Šių metų Kūčių stalo akcentas – didelis medinis raktas, kuriuo norima užrakinti visas 2020 metų negandas, nelaimes, ligas.

Stalo serviruotė šv. Kalėdoms

Kalėdų stalą dengiame balta staltiese, nes balta spalva suteikia šventiškumo, švarumo įspūdį, primena sniegą, žiemą. Dekoruojame raudonos spalvos akcentais: raudona spalva prišaukia laimę ir klestėjimą. Dedame raudonos spalvos servetėles – padėkliukus, raudoną vazą ir kitus puošybos akcentus.

Kiekvienam asmeniui padedame po susuktą asmeninę servetėlę su briedžiuku.

Lėkštes renkamės stiklines, nes jos tarsi padarytos iš trapaus ir skaidraus ledo.

Puokštę kuriame iš sudžiovintų augalų su snaigėmis, uogomis, kenio šakelėmis ir apiberiame sniegeliu.

Šioms Kalėdoms paruošėme skandinavų mėgstamą gėrimą – gliogą (šved. glögg), kurį patiekiame stikliniuose punšo puodeliuose su cinamono lazdele.

Skandinavų šventės – ne šventės be imbierinių sausainių ir tradicinio gėrimo – gliogo. Belaukiant Kalėdų, šiuos skanėstus nemokamai dalija kiekvienoje miesto aikštėje, jais svečius vaišina viešbučiai ir parduotuvės. Viešėdami Suomijoje nenustebkite, jei šaltą žiemos rytą pamatysite, kaip skubantys į darbą žmonės pakeliui gurkšnoja karštą gliogą ir kremta imbierinius sausainius. Todėl ir mes siūlome Jums šventėms pasigaminti gliogą, kuris sušildys svečius šv. Kalėdų vakarą.

Gliogo marinatas

Reikės: 1 l vandens, 2 gabalėlių imbiero, 2 šaukštelių cinamono, 40 gvazdikėlių, 2 šaukštų kardamono.

Virti mišinį ant silpnos ugnies apie 1 valandą. Laikyti šaltai buteliuose ar stiklainiuose. Šį marinatą galite gerti vieną, maišyti su raudonuoju vynu arba sultimis.

Nealkoholinis raudonasis gliogas

Reikės: 0,5 l vynuogių sulčių, 0,5 l juodųjų serbentų sulčių, 100 ml gliogo marinato, rudojo cukraus pagal skonį, razinų ir smulkintų migdolų.

Užkaiskite sultis ir marinatą. Kai mišinys sušils, suberkite cukrų. Patiekite gėrimą supilstytą į nedidelius puodelius. Į kiekvieną įberkite truputį razinų ir smulkintų migdolų. Patiekite puodelį su cinamono lazdele. Skanaus!

Naujųjų metų stalas

2021 metai pagal Rytų kalendorių bus Metalinio Jaučio metai. Kadangi Jautis – galingas, gaivališkas, energingas, Naujųjų metų sutikimui renkamės staltiesę šiltos ir ramios spalvos – geltoną, aukso.

Geltona spalva sustiprina emocinį foną, kuris šiuo metu, per pandemiją, nėra pats geriausias. Stalo akcentas – Jautis.

Lėkštės – prabangios ir puošnios, taurės pagamintos iš metalo.

Stalą papuošėme didele puokšte su žaisliukais, kurie mums primena vaikystę. Tai – mūsų pamėgtos pačiūžos, slidės, rogutės, šiltos pirštinės, kurias mama pririšdavo, kad nepamestumėme. Puokštėje yra džiovintų vaisių, kankorėžių, žaisliukų, pušies ir kenio šakų.