Žemaitiškas patarmasas

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Rudiškių (Joniškio rajonas) kaimo bendruomenės pirmininkė, kultūros darbuotoja Elena KARNIŠAUSKIENĖ iš Žemaitijos kažkada parsivežė jai patikusio valgio – patarmaso – receptą. Šį vasarišką patiekalą ji paruošė ir Joniškio rajone Gasčiūnų kaime vykusiai amatų dienai. Receptą siūlome išmėginti „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Žemaitiškas patarmasas

Pilnam puodui reikės: 1 litro šaltibarščių kefyro, 1 litro 30 procentų riebumo grietinės, gausiai pagal skonį prieskoninių daržovių – krapų, pertažolių, česnakų ir svogūnų laiškų, druskos ir bulvių (jei norisi tirščiau – daugiau, jei ne – mažiau).

Bulves išverdame ir paliekame atvėsti. Visas preiskonines daržoves susmulkiname ir sutriname su druska. Dar geriau – jas paruošti iš vakaro, sako E. Karnišauskienė, bet galima ir tą pačią dieną.

Atšalusias bulves nuluopame, sutarkuojame. Grietinę išmaišome su kefyru, dedame prieskonines daržoves, beriame tarkuotas bulves ir dar kartą išmaišome.

Skanaus!