Virtų bulvių cepelinai (slidukai)

Asmeninė nuotr.
Ona GRANICKIENĖ, Kelmės r. Užvenčio kultūros centro renginių organizatorė, dalijasi cepelinų receptu.

Užventiškiai garsėja kaip kulinarinio paveldo puoselėtojai. Kultūros centras kasmet rengia kopūstienės virimo čempionatus. Gal kada sukvies ir cepelinų virėjų festivalį? Cepelinai nuo seno siejami su lietuviška virtuve, gaminami dviem būdais – iš žalių bulvių ir iš virtų bulvių. Ponia Onutė mums siūlo išsivirti virtų bulvių cepelinų, juos meiliai vadina „slidukais“.

 

Virtų bulvių cepelinai (slidukai)

Juos dažniausiai gaminu užšaldymui. Labai patogu pavaišinti netikėtą svečią ar įdėti lauktuvių vaikų šeimoms.

Gaminu juos, kai netikėtai giminaičiai medžiotojai pasiūlo žvėrienos mėsingų kaulų. Juos verdu gerai pasūdytame ir prieskoniautame vandeny tol, kol mėsa atsiskiria nuo kaulų. Prie liesokos mėsos labai tinka išvirti kiaulienos pažandę.

Išvirtą mėsą sumalame, pakepiname ant sviesto svogūną ir sumaišome įdarą.

Išverdame bulves su lupena pasūdytame vandenyje. Atvėsusias nulupame ir sumalame. Dubenyje jas išlyginame ir ranka padaliname į keturias dalis. Vieną dalį išimame iš dubenio dugno. Į tą vietą ligi kitų bulvių viršaus pilame bulvių krakmolą ir viską suminkome. Kartais įdedu saują miltų. Cepelinų masė turi būti gerai išminkyta.

Ant lentelės pasiberiame krakmolo, padengiame juo delnus ir formuojame cepelinus. Skanaujame su patinkančiu padažu ar grietine.

Skanaus!