Virtinukai ukrainietiškai

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Šiaulietė Vera KRUTOVA, Šiaulių ukrainiečių bendrijos „Karpatai“ pirmininko pavaduotoja, didžiuojasi, jog jos senelis buvo žinomas konditeris Ukrainoje, turėjo kepyklą, kepė riestainius. Ponia Vera dalijasi ukrainietiškų virtinukų gaminimo subtilybėmis. Ji sako, jog ukrainiečiai virtinukus laiko nacionaliniu valgiu, todėl neatsitiktinai bendrija, kol nebuvo karantino, rengdavo virtinukų šventę.

Virtinukai ukrainietiškai

Tešlai reikės: miltų, pieno ar vandens, kiaušinio, truputį aliejaus, druskos (orientuokitės, kad stiklinei miltų reikia maždaug pusės stiklinės pieno ar vandens).

Virtinukus gaminame su įvairiausiais įdarais: varške, brinza, šviežiais ir raugintais kopūstais, virtomis bulvėmis, vyšniomis ar kitomis uogomis. Taigi, „viduriukai“, kaip mes sakome, gali būti labai skirtingi.

Tešlą darome taip: pašildome pienuką, įmušame kiaušinį, pilame truputį aliejaus (tada tešla bus elastingesnė ir ją bus lengva plonai iškočioti), beriame miltus, išminkome tešlą (ji neturi būti kieta, turi būti minkšta) ir užkloję drobiniu rankšluosčiu paliekame ją 15–20 minučių. Mano kaimynai lietuviai išminko tešlą ir iš karto iškočioja, tai ir jiems patariau palaikyti tešlą, kad miltai išbrinktų, tešla įgytų purumo. Po to tešlą plonai iškočiojame, išspaudžiame stikline skritulėlius, dedame įdarą, tešlos kraštus suglaudžiame ir užspaudžiame.

Ukrainoje labai mėgstamas yra įdaras su virtomis bulvėmis (bulves sutriname į košę ir sudedame į ją paspirgintus lašinukus su svogūnais), su kopūstais (kopūstus reikia patroškinti, įberti truputį cukraus, jeigu rūgštūs, truputį pipiriukų, smulkiai supjaustyti). Jeigu su varške darome, dedame lašinukų, mėtos ar baziliko, gali būti ir saldūs virtinukai su varške, tuomet beriame cinamono, vanilinio cukraus. Jeigu įdarą darysite su vyšniomis, tai į įberkite truputį miltų, tada uogų sultys sutirštės ir neišbėgs, virtinukus verdant.

Kai virtinukus verdame, į verdantį pasūdytą vandenį įpilame šaukštą aliejaus. Tuomet virtinukai nei vienas su kitu, nei prie puodo dugno nelips.

Skanaus!