Vegetarų balandėliai

Asmeninė nuotr.
Šiaulietė Birutė ŽYMANTIENĖ, knygų autorė, memuaristė, dalijasi vegetarų balandėlių receptu.

„Tai senas, iš tarpukario žinomas vegetarų receptas, kurį aš sužinojau dar paauglystėje iš garbaus amžiaus tetos Marcelės Rimkienės, gyvenusios Joniškyje, – pasakoja recepto istoriją Birutė. – Ją visų kartų giminės vadino „broliene“. Skambėdavo linksmai. Apie „brolienę“, profesionalią šeimininkę, plačiau galite paskaityti mano knygoje „Giminė. Laurinaičiai“ („Lucilijus“, 2014).“

 

Vegetarų balandėliai

Reikės: nedidelės kopūsto galvos, 1 stiklinės ryžių, 3 kiaušinių, 1 didelio svogūno, 1 nedidelės morkos (arba 0,5 didesnės), 200 g grietinės, 2 šaukštų džiūvėsėlių, druskos, pipirų, aliejaus arba lydyto sviesto (kepti ir skardutei tepti).

Iš kopūsto reikia išimti kotą ir pasūdytame vandenyje apvirti lapus, kaip įprasta balandėliams. Išvirti ryžius taip, kad būtų birūs. Išvirti 3 kiaušinius kietai ir, ataušinus, susmulkint. Apkepti riebaluose supjaustytą svogūno roputę ir sutarkuotą (per burokinę trintuvę) morką.

Giliame dubenyje sumaišyti ryžius, susmulkintus kiaušinius, apkeptą svogūną su morka. Galima paskaninti: įtarkuoti šiek tiek lydyto sūrio arba įdėti 1 šaukštą majonezo. Šaukštą masės dėti į apvirtą kopūsto lapą ir suvynioti balandėlį. Visus balandėlius glaudžiai sudėti į riebalais pateptą kepimo skardutę, aptepti grietine, apibarstyti džiūvėsėliais ir kepti apie pusvalandį 180 C įkaitintoje orkaitėje.

Esu gaminusi šituos balandėlius daug kartų, todėl žinau, kad patogiausia viską pasiruošti iš vakaro. O dar racionaliau gaminti juos po kokio nors pobūvio, panaudojant nesuvalgytus kiaušinius, mišrainę su ryžiais, grybų padažo likutį. Žodžiu, improvizacijos ir kūrybiškumo laisvė. Nesėkmių nebūna.

Bandykite ir skanaus!