Vasaros improvizacija – pagal Ritą

Asmeninė nuotr.
Žurnalistė Audronė GUIGAITĖ šį kartą dalijasi bičiulės vasaros torto, kuriuo buvo pavaišinta ir liko sužavėta, receptu. „Tikrai labai skanu. Šį skanėstą pagamino bičiulė Rita, kuri leido jos patyrimą paviešinti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojų džiaugsmui“, – sako Audronė.

 

Vasaros improvizacija – pagal Ritą

Ko reikės? Biskvito (jei kepsite patys: 1 stiklinė cukraus, tiek pat – miltų, 4 kiaušinių). Biskvitui sudrėkinti: 2/3 stiklinės sirupo ar kompoto (ar, jei kam tiks, ir konjako). Taipogi daug uogų – braškių, vyšnių ar kitų uogų, vaisių, kas mėgsta riešutų, aguonų. Skanėstui pertepti – apie 800 g grietinės, 2/3 stiklinės cukraus, 4 šaukštelių želatinos.

Pradžiai pasiruošiame biskvitą (apie 0,5 kg padalinto dviem sluoksniams). Čia daug veiklos improvizacijai. Variantas pirmas: biskvitą gaminame patys: 1 stiklinę cukraus, tiek pat – miltų, 4 kiaušinius suplakame iki putų; kepame vidutiniškai (apie 170 laipsnių) įkaitintoje orkaitėje, apie 20 min. Biskvitą galite pasigardinti ir aguonomis.

Variantas antras. Parduotuvėje galima įsigyti jau paruošto biskvito.

Variantas trečias. Nusipirkti visiems gerai žinomo Kuršėnų vyniotinio, supjaustyti jį riekutėmis ir iškloti torto formą ar indą aukštesniais kraštais su įklota maistine plėvele.

Visais atvejais svarbu – nepamirškite biskvito pasilikti ir antram pyrago sluoksniui!

Skaniname biskvitą. Gausiai jį sudrėkiname kam kaip patinka –sirupu ar kompotu, ar, jei kam tiks, ir konjaku (man labai patiko būtent ganėtinai drėgnas biskvitas). Ant biskvito pirmo sluoksnio negailėdami dedame vaisių, uogų – braškių, vyšnių, kam norisi – riešutų.

Gardumynui pertepti apie 800 g grietinės užverdame (kuo grietinė riebesnė, tuo bus skaniau), įmaišome apie 2/3 stiklinės cukraus. Dedame želatiną ir maišome, kol ištirps (greičiau ištirpsta, kai yra iš anksto išbrinkinta: 4 šaukštelius želatinos mirkykite 2 šaukštuose vandens 20 min.) Palaukiame iki viskas atvės ir šią želė užpilame ant biskvito pirmo sluoksnio.

Biskvito antrąjį sluoksnį ruošiame taip pat kaip pirmąjį. Užpilame antruoju želė sluoksniu. Viršų puošiame, kaip tik mūsų išmonė ir norai pageidaus (tinka visokiausios uogos, riešutai ir taip toliau). Aišku, viską šaldome.

Šiek tiek laukimo kantrybės – ir griebiame skanauti!