Tortas „Zoselė”

Asmeninė nuotr.

Šiaulietė Miglė PETKUTĖ, Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės antro kurso studentė atlieka praktiką „Šiaulių krašto“ redakcijoje. Saldumynų mėgėjams ji siūlo lengvą desertinį tortą, kurio nereikia kepti. Gamina jį pagal savo tetos receptą, todėl jos tortu ir vadina.

Tortas „Zoselė”

Reikia: 400 g saldžių varškės sūrelių arba varškės, 200 g sviesto, pusės stiklinės cukraus (jei tortą darysite iš varškės, tai cukraus reikės pilnos stiklinės), 2 citrinų, 2 pakelių sausainių, džiovintų slyvų, razinų, riešutų, cukruje virtų apelsinų žievelių-cukatų.

Sviestą su cukrumi mediniu šaukštu ištrinti dubenyje iki purumo. Į purią masę sudėti saldžius varškės sūrelius ir vėl trinti, kol masė pasidarys vientisa. Jei bus varškė, o ne sūreliai, ją prieš dedant į sviesto masę reikia pertrinti atskirai.

Džiovintas slyvas pamirkyti, nusausinti ir supjaustyti. Razinas nuplauti ir nusausinti. Riešutus susmulkinti. Cukatus supjaustyti. Kiek ko imti, nerašome. Ko turite – daugiau, ko neturite – išvis teks atsisakyti, bet šie priedai tortą labai paskanintų. Kas mėgsta dar gali pripjaustyti marmeladinių saldainių.

Citrinas sutarkuoti bulvine tarka su visa žievute ir minkštimu, tik išrinkti sėkleles. Viską sudėti į paruoštą masę, išmaišyti. Tada suberti mažais gabaliukais sulaužytus sausainius ir dar kartą išmaišyti. Torto masę 2–3 valandas palaikyti dubenyje, paskui sukrėsti į torto formą ir įstatyti nakčiai į šaldytuvą. Tortą puošti uogomis.

Skanaus!