Tortas „Medutis“

Asmeninė nuotr.
Simona LIPSKYTĖ, Pakruojo rajono mero padėjėja, sako, jog kasdien laiko atranda tik vakarienei ruošti, bet laukia savaitgalių, kai gali ilgiau suktis virtuvėje. O tuomet laikas būna skirtas saldumynų gamybai.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams pakruojietė siūlo pasigaminti daug kartų jos keptą medaus tortą, daugelio vadinamą „tortų tortu“.

Tortas „Medutis“

Pirmiausia reikia išsikepti torto lakštus iš 250 gramų medaus (2-3 kupini šaukštai), 200 gramų sviesto, 1,5 šaukšto cinamono, gvazdikėlių, muskato mišinio, 100 gramų baltojo cukraus, 100 gramų rudojo cukraus, 2 šaukštų grietinės, 2 kiaušinių.

Visus šiuos produktus maišome garų vonelėje, o kai jau turime vientisą masę, imame 700 gramų miltų, 2 šaukštelius kepimo miltelių, žiupsnį druskos ir pagaminame tešlą.

Tešla turi būti vientisa, o ją atšaldžius, gerai kočiotis. Lakštus reikia stengtis kepti kuo plonesnius – tuomet tortas turi daugiau sluoksnių ir yra skanesnis bei gražesnis atpjovus.

Kremui reikės: 1 litro 30 proc. grietinės, 1 citrinos žievelės, 1 citrinos sulčių, 100 gramų cukraus. Viską gerai išplakti ranka (turi jaustis skanus saldžiarūgštis skonis).

Tortą sluoksniuojame įprastai – lakštas po lakšto pertepamas su grietine. Kad geriau susigertų grietinė, lakštus, kurie būna kieti, geriausia suvilgyti mėgstama arbata. Tortas skaniausias pailsėjęs bent per naktį šaldytuve.

Jį galima paskaninti želė gabaliukais, bananais, įvairiomis uogomis.

Skanaus!