Sviestiniai naminiai sausainiai arba kibinai

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Žagarėje (Joniškio rajonas) gyvenanti Salomėja GRICIENĖ, tapusi rubrikos „Dienos receptas“ mėnesio nugalėtoja ir apdovanota David Perlmutter ir Kristin Loberg knyga „Planas sveikam gyvenimui“, pasiūlė dar vieną receptą. Tai – sviestiniai sausainiai, kurių tešla tinka ir kibinams gaminti. Tad iškart turime du receptus. Beje, moteris kepinius ruošia be cukraus.

Sviestiniai naminiai sausainiai arba kibinai

Tešlai reikės: 3 pakelių sviesto, 8 kiaušinių, 600 gramų grietinės, vos vos druskos, miltų pagal poreikį ir įvairių sėklų: linų, kanapių, kmynų, sezamo. Patepimui – dar poros kiaušinių trynių ir šlakelio pieno. Iš tokio kiekio moteris pagamina 45 kibinus, o sausainių pavyks iškepti visą gausybę.

Sviestą palaikome šaldiklyje. Tada jį sutarkuojame burokine tarka. Po truputį į dubenį su sviestu beriame miltus ir gniaužome tol, kol pasidaro biri prie pirštų nelimpanti tešla. Tada sumušame kiaušinius, beriame druską, sėklų mišinį, sukrečiame grietinę ir suminkome tešlą. Tešlos kamuolį suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 40–60 minučių.

Išėmę iš šaldytuvo tešlą iškočiojame maždaug centimetro storio sluoksniu ir supjaustome juostelėmis arba formelėmis išgauname norimas formas. Sausainius rikiuojame skardoje ir aptepame kiaušinių trynių su pienu plakiniu. Kepame orkaitėje, kol pagels.

Tą pačią tešlą galima naudoti ir kibinams gaminti. Įdarui tiks ir faršas, bet dar skaniau vištiena, supjaustyta mažais gabaliukais. Į supjaustytą mėsą beriame druskos, prieskonių, kubeliais pjaustytų svogūnų, galima šiek tiek įdėti grietinės. Iš tešlos formuojame paplotėlius, į juos dedame įdaro, kibinų kraštus užraitome. Taip pat patepame kiaušinių trynių ir pieno plakiniu. Kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol paruduoja, apie pusvalandį.

Skanaus!