Spanguolių pyragas

Asmeninė nuotr.
Šiaulietis Vladislavas Jankus mėgsta improvizuoti virtuvėje ir siūlo išbandyti pyrago receptą.

„Laisvalaikis. Guliu kojas ištempęs. Bet gal užteks savaitgalį tuščiai leisti. Pašoku ir lekiu į virtuvę. Brangiausiąją viliuosi kuo nors pradžiuginti. Manau, pyragas su spanguolėmis šiandien tiks“, – dalijasi, kaip kyla idėjos, Vladislavas.

 

Spanguolių pyragas

Pirmiausia pasiruošiu spanguolienę. Užkaičiu pusę stiklinės vandens. Dedu du kupinus šaukštus cukraus. Užvirinu. Iš šaldymo kameros imu spanguolių maišelį (apie 300–400g). Supilu neatšildytas į verdantį sirupą. Verdu tol, kol uogos suminkštės ir susproginės (apie 10 min.). Palieku, kad atvėstų.

Sumaišau pora stiklinių miltų, porą šaukštų cukraus, šaukštelį kepimo miltelių, žiupsnelį druskos. Gautą mišinį ištrinu su pakeliu sviesto (apie 200 g) iki trupininių grūdelių. Pirmas kiaušinis, deja, išteka ne į tešlą, bet ant grindų. Išvalau. Sekantis kiaušinis tikslą pasiekia. Įmušu į trupininę tešlą ir permaišau, kad vienodai pasiskirstytų, bet tešlos masė liktų trupininė.

Užlipu ant išbyrėjusių ant grindų kelių spanguolių ir šniukštinėjančio aplink katino, vos neišsitiesiu. Susivaldau – nė žodelio...

Į išteptą sviestu kepimo formą sukrečiu tešlą (truputį jos pasilieku), pirštais supresuoju dugną ir suformuoju bortelius. Supilu ir paskirstau spanguolienę. Likusia trupinine tešla pabarstau viršų arba pakočioju tešlos juosteles ir iš jų sudėlioju ornamentą.

Kepu orkaitėje 180°C apie 30-40 minučių (arba, kol gražiai viršus paraus).

Kol pyragas kepa – galiu apsitvarkyti... netikėtai daug ant stalo miltuotų įrankių ir indų, miltai ir ant grindų. Be to, reikia pasikeisti miltuotus rūbus. O ir katiną reikėtų pasigauti – matau, kad ir jo nugara miltuota...

Valio! Virtuvėje – tvarka pakenčiama, galima traukti pyragą ir kviesti brangiausiąją ragauti.

Skanaus!

1