Šokoladinis keksas

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Skaistgiryje (Joniškio rajonas) gyvenanti Jovita RADVILIENĖ sako, kad jų namai savaitgaliais beveik visada kvepia saldžiais kepiniais. Moteris kepa ir tortus, ir pyragus. O „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlome išmėginti ne tokį sudėtingą šokoldainio kekso receptą. Tokius du didelius keksu moteris buvo iškepusi ir Skaistgirio gimnazijoje surengtame „Šermukšnyno saldaturgyje“, kuriame už parduotus pyragus surinkti pinigai paaukoti Ukrainos vaikams.

 

Keksui reikės: 4 kiaušinių, 150 gramų sviesto, 150 gramų grietinės, 150 gramų miltų, 150 gramų cukraus, 3 valgomųjų šaukštų kakavos, 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, saujos ar dviejų džiovintų vaisių, uogų: spanguolių, razinų arba džiovintų slyvų, tik pastarąsias riektų susmulkinti.

Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi. Ištirpiname sviestą. Į kiaušinius su tryniais sukrečiame grietinę, pilame tirpintą sviestą, tada beriame būtinai persijotus miltus, kakavą, kepimo miltelius, deame vanilinį cukrų.

Toliau išplakame baltymus ir išmaišome su paruošta mase. Galbūt galima baltymų ir neplakti atskirai, bet, pasak ponios Jovitos, išplakti baltymai suteikia keksui purumo.

Beriame džiovintus vaisius, išmaaišome. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkeitėje 45–50 minutes su vėjelio funkcija.

Skanaus!