Šmakalas

Asmeninė nuotr.
Plungiškė Irmantė Kurmienė šypsodamasi sako, kad nėra didelė šeimininkė, tačiau virtuvės išvengti nepavyksta. Naujų idėjų šeimos stalui mėgsta pasidairyti internete. Ten kažkada akis užkliuvo už šmakalo recepto. Išmėgino jį ir dabar negali atsidžiaugti.

„Gaminu jį vos ne kas antrą dieną. Kadangi šaltibarščiai man ne ypač patinka, tai šmakalas – pats tas, ir skanu, ir gaivu. Be to, labai greitai ir lengvai pagaminama. Ypač tokią sriubą mėgsta vyrai, nes ji aštroka“, – nauju atradimu džiaugėsi moteris bei pasiūlė jį išbandyti.

Reikės: silkės (geriausiai tinka sūdyta su galva, o ne filė), kefyro, svogūno (arba jo laiškų), krapų, pipirų.

Silkę išdarinėti, supjaustyti gabaliukais ir apkepti gerai įkaitintoje keptuvėje be aliejaus, vis pavartant, kol gražiai apskrus ir taps sausa. Iškepusią susmulkinti šakute ir išrinkti visas ašakas.

Į indą supilkite kefyrą, sudėkite silkę, smulkiai supjaustytus svogūnus ir krapus, pabarstykite juodaisiais pipirais, išmaišykite ir palikite 30 minučių pastovėti, geriausiai – šaldytuve. Patiekite su virtomis arba orkaitėje keptomis bulvėmis.

Skanaus!