Senovinė raugintų kopūstų sriuba

Asmeninė nuotr.
Odeta KULIČAUSKIENĖ vadovauja Kelmės r. Užvenčio kultūros centrui, kuris šį rudenį rengė jau ketvirtą kopūstienės virimo čempionatą. Ji ir pati dalijasi kopūstienės receptu.

Kultūros centro direktorė, kaip virėja, čempionate nesivaržė, o kaip čempionato idėjos puoselėtoja džiaugiasi, kad kasmet šis renginys pritraukia gausų būrį dalyvių.

„Kad etninę kultūrą skatinantys renginiai sudomintų kuo įvairesnę auditoriją, kad išsaugotume savo tradicijas, tarp jų ir kulinarinio paveldo, būtina ieškoti naujų renginio formų“, – sako ponia Odeta.

Ji pabrėžia, jog Užventyje įsikūręs vienas didžiausių ekologinių daržovių ūkių, jis priklauso augintojui Algimantui Vaupšui. Vienos pagrindinių jo auginamų daržovių – kopūstai.

„Kuo tarpusavyje siejasi kopūstai, kultūra ir muzika? Nors sakoma, jog muzika skirta sielai, o maistas – kūnui, visgi sintezė šių gyvybiškai svarbių elementų nenuginčijami, – teigia užventiškė. – Žmogaus nuotaika tiesiogiai priklauso nuo klausomos muzikos ir ragaujamų patiekalų. O užventiškiai vadovaujasi šūkiu: „Kopūstienė šventa kaip ir mūsų Venta!“ Todėl ir rengiame tokį čempionatą.“

Pati Odeta verda senovinę kopūstienę iš raugintų kopūstų pagal savo močiutės receptą.

 

Senovinė raugintų kopūstų sriuba

Reikės: raugintų kopūstų, kiaulės karkos, pipirų, lauro lapų, druskos, šaukšto miltų ir taukų miltams pakepinti.

Puode užkaičiam vandenį, įdedam nuplautą kiaulės karką, pipirų, lauro lapų, druskos ir verdam 2 valandas. Tada išgriebiam karką, perkošiam sultinį ir dedam raugintus kopūstus. Verdame 1 valandą. Baigiant kopūstienei virti sudedam į ją nukaulintos karkos mėsos gabaliukus, pakepinam ant taukų miltų šaukštą ir užblendžiam, kaip žemaičiai sako, sriubytę.

Patiekiame su lupena virtom bulvėm.

Skanaus!