Sausainiukai su kremu

Asmeninė nuotr.
Šiaulietė senjorė pedagogė Nijolė APANASIKIENĖ savo užrašuose turi sukaupusi daug įvairiausių patiekalų receptų ir mielai jais dalijasi. „Šiaulių krašto“ skaitytojams ponia Nijolė siūlo išsikepti jos šeimos mėgstamų sausainiukų su kremu. „Iš savo draugės Reginos jų receptą kažkada sužinojau“, – sako ponia Nijolė.

Sausainiukai su kremu

Tešlai reikės: 0,5 kg miltų, 300 g sviesto, 2 kaušinių trynių, 200 g grietinės.

Miltus kapoti su sviestu (aš jį sutarkuoju per stambią tarką, tešlą ruošti reikėtų šaltoje patalpoje ir kuo greičiau). Kitame inde išplakti trynius su grietine ir išlaistyti ant miltų, toliau juos kapojant. Po to greitai suminkyti tešlą į kamuoliuką ir padėti šaltai.

Kremui (išeiga apie 0,75 litro) reikės: nepilnos stiklinės pieno, 2 nepilnų stiklinių cukraus, 300 g sviesto, 2 šaukštų miltų, 3 kiaušinių trynių, vanilės, mėgstamų kvapų, galima ir citrinos žievelės.

Cukrų supilti į pieną ir maišant užvirinti. Kitame inde ištirpinti sviestą. Sviestui užvirus supilti miltus ir maišant truputį pavirinti, kad masė būtų tirštesnė. Tuomet į sviesto masę pilti užvirintą pieną su cukrumi ir dar viską pavirti, kol kremo masė sutirštės (ji neturi būti skysta, bet neturi būti ir per tiršta, nes atšaldama dar sutirštės). Nukelti nuo ugnies ir sukti su mediniu šaukštu, kol atauš. Tuomet toliau sukant įdėti vieną trynį, išsukti, įdėti antrą trynį, išsukti, po to trečią ir išsukti. Visus trynius palaipsniui sudėjus, įdėti vanilės, kvapų, įtarkuoti citrinos žievelės. Supilti į indą ir padėti šaltai.

Tešlą iškočioti, supjaustyti rombais ar kokia kita forma. Sudėti ant sviestinio kepimo popieriaus, subadyti šakute (kitaip kepdami iškils), kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pagels.

Ant iškeptų atvėsusių sausainiukų tepti kremo sluoksnį, viršų galima papuošti labiau sukepusių, parudavusių tų pačių sausainiukų trupiniais. Mano viena draugė sausainiukus kremu po du sulipdo. Jeigu patinka, galima ir taip pabandyti.

Skanaus!