Rūgštynių sriuba su pavasariniais grybais

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
„Žiemgalos galių“ įkūrėja, istorikė, kraštotyrininkė, gidė, Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus muziejininkė Lina VAITEKŪNIENĖ žino ne vieną seną receptą. „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlome išsivirti rūgštynių sriubą su pavasariniai (mojaviniais) grybais. Pasak joniškietės, seniau žmonės valgydavo daug lapinių sriubų.

Rūgštynių sriuba su pavasariniais grybais

Patiekalui reikės: 4 didelių bulvių, 2–3 didelių saujų rūgštynių, 2 saujų mojavinių grybų, 1 šaukšto lydyto sviesto, 1,5- 2 litrų vandens, pagal skonį druskos, pipirų.

Bulves nuskutame, supjaustome kubeliais. Suberiame į vandenį ir verdame. Kai vanduo užverda, nugriebiame putas, beriame druską ir nuplautus, supjaustytus mojavinius grybus. Kol verda bulvės ir grybai, nuplauname ir smulkiai supjaustome rūgštynių lapus. Rūgštynes beriame tuomet, kai bulvės jau išvirusios, taip pat dedame sviesto, pipirų. Užviriname, paverdame 2 minutes. Gardiname grietine.

Skanaus!