„Rafaelo“ tortas

Asmeninė nuotr.
Iš Pakruojo rajono kilusi, Joniškyje gyvenanti farmacininkė Kristina BYLINSKIENĖ sako, kad tuo metu, kai vaikučiai dar buvo maži ir ji turėdavo daugiau laisvo laiko, dažnai kepdavo tortą „Rafaelo“, kuris savo kokosiniu skoniu primena tikruosius „Rafaelo“ saldainius. „Man jis yra vienas skaniausių kepinių – toks minkštas, nesaldus ir primena vaikystę“, – sako moteris. Receptą siūlome išmėginti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

„Rafaelo“ tortas

Biskvitui reikės: 5 kiaušinių, 200 g cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 65 g aliejaus, 230 g miltų, 12 g kepimo miltelių.

Biskvito lakštams sulaistyti: 200 ml vandens, 1 citrinos sulčių, 2 šaukštelių cukraus.

Kremui: 1 indelio kondensuoto pieno, 200 g minkšto sviesto, 450 g 36 procentų riebumo grietinėlės, 50 g kokosų drožlių, 100 g kepintų migdolų riešutų.

Biskvitui kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė tampa puri, šviesi (5–7 minutes). Plakant plona srovele supilame aliejų, paplakame dar apie minutę, kad masė susijungtų. Dalimis suberiame persijotus miltus su kepimo milteliais. Atsargiai išmaišome, kad neliktų miltų grumulėlių (tik neplakti mikseriu). Masę daliname į tris dalis lakštams kepti. Kiekvieną supilame į kepimo formą (24 cm skersmens), išklotą kepimo popieriumi, kepame 180 C orkaitėje apie 15 minučių.

Kremui grietinėlę išplakame ir padedame į šaldytuvą. Kondensuotą kambario temperatūros pieną išplakame su sviestu iki purumo, kol masė pašviesės. Supilame kokosų drožles, permaišome ir kremą padedame į šaldytuvą. Kai abu kremai atvėsta, išimame iš šaldytuvo ir abu sumaišome. Taip pat įmaišome kavamale susmulkintus ir sausoje keptuvėje pakepintus migdolų riešutus.

Torto biskvitui sulaistyti vandenyje ištirpiname cukrų, įspaudžiame citrinos sultis.

Dabar belieka „surinkti“ tortą. Į tortinę su atsegamu šonu dedame vieną biskvitą, sulaistome, uždedame 1/3 kremo, tai kartojame su kitais biskvito lakštais. Truputį kremo pasiliekame torto šonams aptepti.

Tortą kelias valandas, o geriausia per visą naktį, palaikome šaldytuve. Tada išimame iš tortinės ir aptepame šonus kremu ir dekoruojame. Kristina tortą apibarsto kokosų drožlėmis ir puošia tuo, ką turi – pabarstukais arba šviežiais vaisiais.

Skanaus!