Portugališki pyragėliai „Pastel de nata“

Asmeninė nuotr.
Kuršėniškė, VU archeologijos studentė Greta Stučinskytė dalijasi portugališkų pyragėlių „Pastel de nata“ receptu, jį atrado studijuodama Portugalijoje. Anot Gretos, į piknikus Portugalijoje kažkas būtinai turėdavo atsinešti šį desertą, nes kitaip piknikas – nepavykęs.

Portugališki pyragėliai „Pastel de nata“

Ingredientai (12 porcijų): 1 citrinos žievelė, cinamono lazdelė, druska (pagal skonį), 265 gramai cukraus, 40 gramų miltų, arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto, 580 mililitrų vandens, 350 mililitrų pieno, 6 kiaušinių tryniai, 300 gramų mielinės sluoksniuotos tešlos.

Pirmiausia paruoškite cukraus sirupą. Puode užvirkite vandenį, cukrų, supjaustytą citrinos žievelę ir cinamono lazdelę. Virkite tol, kol temperatūra pasieks 100 °C. Palikite sirupą atvėsti.

Atskirame puode gerai išplakite pieną, miltus ir druską. Gautą mišinį nuolat maišydami virkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes arba kol pienas sutirštės. Po to nukelkite nuo ugnies ir leiskite mišiniui atvėsti (apie 10 minučių).

Atvėsus įmuškite kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Supilkite cukraus sirupą (prieš tai nepamirškite sirupą perkošti, kad jame neliktų citrinos žievelių ir cinamono lazdelės).

Įkaitinkite orkaitę iki 290 °C ir aliejumi ištepkite keksiukų formeles. Supjaustykite sluoksniuotą tešlą ir pirštais ją formuokite taip, kad ji padengtų visus keksiukų formelės šonus. Supilkite mišinį į formeles ir palikite vietos viršuje pyragaičiams iškilti (užpildykite maždaug tris ketvirtadalius formelės).

Dėkite į orkaitę ir kepkite tol, kol „Pastel de nata“ viršus pradės karamelizuotis ir paruduos – maždaug 10–12 minučių.

Karštus „Pastel de Nata“ galite serviruoti apibarstytus cukraus pudra ir cinamonu.

Skanaus!