Pomidorų sriuba „Dolce Vita“ („Saldus gyvenimas“)

Asmeninė nuotr.
Kaunietis menininkas Sigitas ORANTAS–SAUSIS, kurį su Joniškio rajonu sieja giminystės ryšiai, kūrybinė bičiulystė su literatų klubu „Audruvė“, rašo eiles, tapo. Kartais nevengia save išbandyti ir virtuvėje. „Šiaulių krašto“ skaitytojams Sigitas siūlo savo mėgstamos pomidorinės sriubos receptą.

 

4 porcijoms reikės: 300 gramų vištienos, 1 kilogramo svogūnų, 1 vieneto česnako, 200 gramų bičių medaus, didelio žiupsnio kmynų, alyvuogių aliejaus, 50 gramų sviesto, 1 kilogramo pomidorų, 300 mililitrų pomidorų sulčių, 5 lauro lapų, duonos, pasirinkto mėgstamo prieskonių mišinio. Ir, kaip pastebi Sigitas, trupučio kantrybės ir meilės.

Iš vakaro iš vištienos, vieno svogūno, dviejų skiltelių česnako, penkių gyvų lauro lapų, žiupsnelio kmynų per 45–50 minučių išverdame sultinį.

Kitą dieną pomidorus supjaustome vidutinio dydžio kubeliais, česnakų spaudykle išspaudžiame likusias česnako skilteles ir sudedame į puodą su pomidorų sultimis. Taip pat supilame apie 300 mililitrų vištienos sultinio. Verdame 20–25 minutes.

Tuo tarpu nulupame ir plonomis juotelėmis supjaustome svogūnus, sudedame juos pakepinti į keptuvę su aliejumi. Po maždaug 3–4 minučių sukrečiame medų ir nuolat maišydami kepiname apie 30–35 minutes, kol jie susikaramelizuos. Šiam etapui prireiks daugiausia kantrybės.

Tuo tarpu pomidorų užtaisą perleidžiame per vaisių, daržovių smulkintuvą.

Į didesnį puodą supilame pomidorų ruošinį bei karamelizuotus svogūnus.

Įkaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą ir sudedame smulkintą vištieną, beriame prieskonius. Kepame pamaišydami apie 6–8 minutes ir šį turinį sudedame į pomidorų bei svogūnų užtaisą. Viską verdame dar 20 minučių, kad „susidraugautų“.

Į įkaitintą keptuvę įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus. Sudedame 1 centimetro dydžio pasirinktos duonos kubelius. Kepame, kol apskrus. Pilame į lėkštę sriubą, užberiame duonos.

Skanaus!