Plovas su antiena ir džiovintais vaisiais

Asmeninė nuotr.
Rūta JANKUVIENĖ, mūsų kolegė, „Šiaulių krašto“ žurnalistė, dalijasi plovo receptu: „Tai nėra tas tradicinis plovas, kurį verda uzbekai iš avienos ir ryžių. Tai improvizacija, laikantis pagrindinių plovo virimo taisyklių. Siūlau improvizuoti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.“

 

Plovas su antiena ir džiovintais vaisiais

Reikės: antienos poros šlaunelių, apie 300 g ryžių (geriausia ekologiškų ilgagrūdžių), 3–4 nemažų morkų, 3–4 didelių svogūnų, saujos džiovintų auksaspalvių didžiųjų razinų, saujos džiovintų abrikosų, plovo prieskonių su raugerškio uogomis, druskos, aliejaus.

Plovui virti tinka storu dugnu ir sienelėmis ketaus puodas, skirtas troškiniams. Įpilkite aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite antienos šlauneles apkepti. Prieš dėdami, galite įpjauti odelę ties riebalų susitelkimo vietomis, daugiau riebalų išsiskirs. Apkepę mėsą iš abiejų pusių, sudėkite morkas, supjaustytas šiaudeliais, ir svogūnus, supjaustytus pusžiedžiais.

Kai morkos ir svogūnai, lengvai apkeps, įpilkite verdančio vandens ( maždaug tiek, kad šlaunelės ir daržovės būtų vos apsemtos). Suberkite nuplautas razinas ir juostelėmis supjaustytus džiovintus abrikosus. Troškinkite mėsą su daržovėmis valandą ant vidutinės ugnies.

Ryžius perplaukite šaltu vandeniu mažiausiai tris kartus (tol, kol vanduo taps skaidrus). Tada visiškai nusunktus ryžius suberkite ant mėsos ir daržovių ir įpilkite verdančio vandens tiek, kad visas troškinys būtų apsemtas per du– tris centimetrus. Jokiu būdu nemaišykite ryžių. Įberkite druskos pagal skonį ir plovo prieskonių su raugerškio uogomis. Padidinkite ugnį, kad vanduo kuo greičiau užvirtų, o kai užvirs, sumažinkite ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių, neatidenginėdami puodo dangčio.

Per tą laiką paprastai ryžiai būna išvirę ir nesulipę. Jeigu kartais dar būtų kietoki, o vandens jau nelikę, tai galima viduryje padaryti „skylę“ ir ją truputį verdančio vandens įpilti ir kelias minutes pavirti.

Kai plovas išverda, nuimkite mėsą nuo kaulų, supjaustykite, įmaišykite į ryžius. Galite įspausti granatų sulčių, bet nebūtinai.

Skanaus!