Obuolių pyragas su graikiniais riešutais

Asmeninė nuotr.
Šiaulietė senjorė pedagogė Nijolė APANASIKIENĖ draugų rate žinoma kaip puiki kulinarė. Mėgsta išbandyti įvairius receptus ir pati jais mielai dalijasi. „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo išsikepti latviško pyrago.

„Esu lietuvė, bet gimiau ir augau Latvijoje, latvių kalba man gimtoji kalba ir šio pyrago receptą perskaičiau latviškuose portaluose, – sako ponia Nijolė. – Dažnai kepu, nes skanus ir lengvai pagaminamas.“

 

Obuolių pyragas su graikiniais riešutais

Reikia: 3–4 didelių obuolių, 250 g miltų, 150 g cukraus (aš dedu tik 100 g), 100 g sviesto (minkšto, ištirpinto) ,1 šaukšto medaus 75 ml pieno, druskos, vieno šaukštelio kepimo miltelių, cinamono pagal skonį, saujos graikinių riešutų.

Visus sausus produktus – miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską – sumaišyti. Tada į juos pilti ištirpintą, suskytėjusį sviestą, pieną ir medų. Išminkyti tešlą.

Obuolius nulupti, supjaustyti vidutinio dydžio gabaliukais. Užberti cinamono.

Pusę tešlos dėti į skardą (22 cm skermens). Išlyginti, ant viršaus sudėti obuolius ir susmulkintus graikinius riešutus. Ant jų uždėti kitą pusę tešlos, išlyginti.

Kepti orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje, apie 30–40 minučių. Leisti atvėsti, sustingti.

Ponia Nijolė sako, jog prie šio pyrago labai tinka „čili“ uogienė, kurią ji verda iš aitriųjų ir saldžiųjų paprikų. Pasiūlo ir receptą.

Reikia: 150 g aitriųjų mažųjų paprikų, 150 g saldžiųjų paprikų, 600 ml obuolių acto, 1 kg cukraus, truputį pektino (maždaug trečdalio pakelio).

Aitrąsias paprikas išvalyti nuo sėklų, supjaustyti ir sutrinti trintuvu. Saldžiąsias paprikas taip pat išvalyti, supjaustyti ir sutrinti trintuvu. Į puodą supilti actą, cukrų, ištirpdyti ir užkaisti iki virimo. Tada supilti aitriųjų ir saldžiųjų paprikų masę, pavirti apie 10–15 minučių. Baigiant virti, įdėti truputį pektino. Išvirus supilstyti į indelius. Ponia Nijolė sako, jog šis pagardas labai tinka ne tik prie pyrago, bet ir prie kalakutienos, ir prie sūrių.

Skanaus!

1

Obuolių ir graikinių riešutų pyragą ponia Nijolė siūlo skanauti su „čili“ uogienės pagardu.