Obuolių pyragas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulietė Česlava RIMKIENĖ svečiams pavaišinti kepa namiškių ir šeimos draugų mėgstamą obuolių pyragą. Sako, jog jį pagaminti paprasta, daug laiko neužtrunka, ir mielai dalijasi receptu. Kas jos pyrago ragavo, žino, jog jis tiesiog tirpsta burnoje.

Obuolių pyragas

Reikės: 8–10 kaimiškų kiaušinių (imu kaimiškus, nes jų tryniai geltoni, kitaip ir pyragas bus blyškus ir skonis ne toks, koks turėtų būti). Kiek imsite kiaušinių, tiek reikės cukraus kupinų šaukštų ir tiek pat miltų kupinų šaukštų. 8–9 antaninių obuolių (ar kitų rūgštesnių) ir cinamono.

Atskiriu trynius nuo baltymų. Trynius išsuku su cukrumi (bet ne iki baltumo, kad spalva išliktų), beriu miltus, išmaišau. Tešla turi būti vientisa, be jokių gabaliukų ir tiršta. Baltymus išplaku plaktuvu, ir įmaišau į tešlą.

Į skardelę, išklotą kepimo popieriumi, iš karto pjaustau gabaliukais obuolius, prieš tai nulupusi žievelę ir išėmusi sėklas. Kai visas dugnas padengtas obuoliais, pilu ant jų tešlą.

Kepu orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje, apie 40 minučių, kol viršus gražiai paruduos, o vidus nebebus skystas (bakstelėkit mediniu pagaliuku patikrinti). Kai pyragas iškepa, palaukiu, kol visiškai atvės. Išimu iš skardos su visu kepimo popieriumi ir apverčiu ant lentutės, išklotos švariu popieriumi, kad obuoliukai būtų viršuje. Nuimu popierių, ant kurio kepė, ir apibarstau pyragą cinamonu sumaišytu su cukrumi.

Skanaus!