Obuolių pyragas

Kęstučio BINGELIO nuotr.

Šiaulietė Valerija BINGELIENĖ, užderėjus obuolių derliui, dalijasi savo šeimos, o ypač vyro Kęstučio, mėgstamu obuolių pyrago receptu.

Obuolių pyragas

Reikės: 2 kg rūgščių obuolių, 3 stiklinių miltų, 200 gramų sviesto, 200 gramų grietinės, 1 šaukštelio sodos, 1 kiaušinio, cinamono.

Per burokinę tarką sutarkuojame sviestą kartu su miltais. Į grietinę pilame sodos, palaukiame, kol išputos. Tada grietinę su soda supilame į miltus su sviestu ir išminkome tešlą. Ją padalijame į dvi lygias dalis ir dedame į šaldytuvą, kol paruošime obuolius.

Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Imame vieną dalį tešlos ir plonai iškočiojame (2 mm storio), subadome šakute ir dedame į įkaitintą orkaitę, kol lengvai pagels. Tada išimame iš orkaitės, dedame ant pyrago pagrindo obuolius, apibarstome cinamonu, o jeigu obuoliai labai rūgštūs, – ir cukrumi. Iškočiojame plonai likusią dalį tešlos ir ja uždengiame obuolius. Viršų aptepame plaktu kiaušiniu.

Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Labai skanu valgyti karštą pyragą su ledais. Bet ir šaltas greitai suvalgomas.

Skanaus!