Naminiai sušiai – skanu ir originalu

ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.
Sušiai – ir skanūs, ir puošnūs.

Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas dalijasi naminių sušių receptu. Sušiai – puiki idėja Tėvo dienos proga pavaišinti tėčius.

Naminiams sušiams reikės: 100 g sušių ryžių, 2 „Nori“ dumblio lapų.

Sirupui ryžiams sulieti reikės: 1 šaukšto ryžių acto, 1 šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio druskos. Sirupą galimą gamintis pagal savo skonį, keičiant proporcijas.

Įdarui reikės: lašišos, „Masago“ ikrų, avokado, agurko, (kas tik patinka: krevečių, ikrų, omleto, krabų lazdelių, tuno, majonezo).

Patiekimui reikės: sojų padažo, vasabių.

Ryžiai kruopščiai plaunami, trinant tarp delnų dubenyje su daug vandens ir vis keičiant vandenį, kol vanduo taps skaidrus – ne baltas.

Gerai nuplauti ryžiai užpilami 250 ml vandens, puodas užverdamas – verdama ant stiprios kaitros 2–3 minutes, tada uždengus ant silpnos ugnies – 15 minučių.

Išvirę ryžiai suliejami sirupu ir paliekami atvėsti. Sirupui ryžių actas išmaišomas su druska ir cukrumi, kol ištirps. Galima trumpam įdėti į mikrobangų krosnelę.

„Nori“ dumblis perlaužiamas per pusę, dedamas ant bambukinio kilimėlio.

Rankos suvilgomos vandeniu su šlakeliu acto, imama 1/4 ryžių. Ryžiai paskleidžiami ant dumblio, paliekant apie centimetrą apačioje.

Ryžių nereiktų spausti – tiesiog paskleisti. Ant ryžių centre dedamas plonomis juostelėmis spjaudytas įdaras. Nepekraunama, nes bus sunkoka susukti.

Sukant abiejų rankų nykščiais spaudžiamas įdaras, kad neiškristų, ir užlenkiamas viršutinis dumblio kraštas iki ryžių apačioje. Likęs „Nori“ dumblio kraštelis (kuris nepadengtas ryžiais) suvilgomas vandeniu ir prilenkiamas prie ritinėlio.

Bambukiniu kilimėliu suformuojamas sušis. Viso gausis 4 ritinėliai sušio. Juos galima pjaustyti aštriu peiliu į 6–8 dalis ir patiekti ant stalo arba kepti tempuroje.

Tempurai reikės: 1 kiaušinio, 3 šaukštų miltų, 2 šaukštų krakmolo, 4 šaukštų šalto vandens.

Visi ingredientai gerai išmaišomi kartu. Tešloje apvolioti sušiai kepami karštame aliejuje, kol apskrunda iš visų pusių. Tinka keptuvė ar gruzdintuvė. Iškepti supjaustomi ir tuoj pat patiekiami. Valgomi pamirkant į sojų padažą ir su vasabiais.