Moliūgų sriuba

Asmeninė nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Diana GEDMINIENĖ dalijasi gardžios moliūgų sriubos receptu ir moliūgų nauda. Sveikatos stiprinimo specialistai, pakviesti į kolektyvus, šios sriubos išverda ir ja vaišina nemokamai.

„Mes skatiname šiauliečius vartoti kuo daugiau daržovių, todėl ir darome tokias išvykas, – šypsosi ponia Diana. – O moliūgai – turtingas beta karoteno (augalinės kilmės vitamino A) ir vitamino C šaltinis, geras kalio šaltinis, turi daug ląstelienos, sėklose gausu baltymų, geležies, cinko, B grupės vitaminų, vitamino E. Be to, moliūgus vėsiai laikant galima išsaugoti ilgą laiką ir iš jų pasiruošti įvairių patiekalų.“

 

Moliūgų sriuba

4 porcijoms reikės: pusės sviestinio moliūgo, 4 morkų, 1 didelio svogūno, 4 skiltelių česnako, 1 šaukšto raudonojo kario pastos, 2 šaukštų riešutų sviesto, indelio kokosų grietinėlės, druskos, pipirų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus kepimui, 500 ml sultinio ar vandens.

Sriubos pagardinimui: pakepintų moliūgų sėklų, pakepintos baltos duonos skrebučių, petražolių.

Nuluptą moliūgą supjaustome kubeliais, nuskustas morkas sutarkuojame trintuve. Į tą patį prikaistuvį, kuriame virsime sriubą, pilame alyvuogių aliejų, dedame supjaustytą svogūną ir susmulkintas česnako skilteles, pakepiname. Taip pat sudedame tarkuotas morkas, pjaustytą moliūgą ir viską kartu dar šiek tiek pakepiname. Tada pilame sultinio ar vandens ir maždaug 30 minučių verdame ant silpnos kaitros, kol daržovės tampa minkštos. Išvirus daržovėms dedame kario pastos, riešutų sviesto, beriame druskos, pipirų ir įpilame kokosų grietinėlės. Paragaujame, ar netrūksta druskos.

Sriubą gardiname kepintomis moliūgų sėklomis, duonos skrebučiais ir susmulkintomis petražolėmis.

Moliūgų sėklas iš ansto pasiruoškite: saują išlukštentų moliūgų sėklų nuplaukite, leiskite išdžiūti ir valandą pakepinkite ant aliejumi išteptos skardos 120 C temperatūroje.

Skanaus!