Mėsos troškinys

Asmeninė nuotr.
Joniškio miesto ir rajono laikraščio „Sidabrė“ redaktorė–direktorė Lina RUDNICKIENĖ, kai turi laiko, mielai sukasi virtuvėje. „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo pasigaminti jos šeimos mėgstamo sotaus ir žiemą šildančio mėsos troškinio.

Mėsos troškinys

Reikės: 1 kg maltos jautienos arba kiaulienos, 5 vidutinio dydžio svogūnų ropučių, 3–4 vidutinių morkų, 2 saldžiųjų paprikų, kelių skiltelių česnako, 1 jalapeno pipiro (kas mėgsta aštriai), 4 skardinių (po 400 gramų) konservuotų pomidorų savo sultyse, skardinės virtų raudonųjų pupelių, itališkos duonos – čiabatos, šaukšto kakavos, druskos, kumino, kalendros, rūkytos paprikos, pipirų, poros šakelių čiobrelių, kelių lauro lapų, sviesto, džiovintų česnakų, petražolės, krapų, svogūnų laiškų, parmezano sūrio, alyvuogių aliejaus.

Į skardą klojame kepimo popierių ir ant jo išdėliojame patrupindami maltą mėsą, viršuje nieko nemaišydami pabarstome druska, pipirais, kuminu, rūkyta paprika, kalendra ir palaistome alyvuogių aliejumi. Šauname į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame, kol viršus gražiai apskrus, maždaug 20 minučių.

Svogūnus nulupame, supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname keptuvėje aliejuje. Kai jie apkepa, dedame šiaudeliais tarkuotas morkas, joms apkepus suberiame kubeliais pjaustytas saldžiąsiais paprikas, su druska trintą česnaką. Aštrumo mėgėjai dar turi pridėti smulkinto jalapeno pipiro. Vėl, kaip ir ant mėsos, beriame kuminio, kalendros, rūkytos paprikos, druskos ir pipirų. Pakepintas daržoves sukrečiame į puodą, suverčiame kartu su skysčiu konservuotus pomidorus savo sultyse. Viską sumaišome, sudedame skrudintą mėsą, vėl išmaišome, pridedame porą šakelių čiobrelių, kelis lauro lapus. Troškiname 45 minutes ar 1 valandą ant lėtos ugnies.

Kol mėsa su daržovėmis troškinasi, imame čiabatą, išilgai perpjauname ir ištepame sviestu, sumaišytu su druska, česnakais, šaldytomis ar šviežiomis petražolėmis, krapais, smulkintais svogūnų laiškais, čiobreliais, tarkuotu parmezano sūriu. Tada čiabatą supjaustome riekelėmis, dedame į skardą ir kepame 15 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

Baigiant troškinti, į troškinį beriame šaukštą kakavos ir virtų raudonųjų pupelių, išmaišome ir išjungiame viryklę.

Skanaus!