Lašišos sriuba

Asmeninė nuotr.
Šiaulietė dainininkė Aurelija ČIŽAUSKAITĖ dalijasi su mumis lašišos sriubos receptu. Ji pati šį šeštadienį kartu su kitais muzikos atlikėjais dalyvauja kasmet prieš šv. Kalėdas rengiamoje labdaros akcijoje „Maltiečių sriuba“. Akcija nuo 12 val. vyks prekybos ir laisvalaikio centre „Tilžė“, dalijant sriubą bus renkamos aukos vargstantiems remti.

 

Lašišos sriuba

„Tai ypač skani, nepaliekanti abejingų sriuba, – sako Aurelija. – Man patinka, kai nusipirkus žuvį ir ją išdorojus, nereikia nieko išmesti. Ir joks kitas sultinys neatstos vandens bazės sriubai. Tad neišmesime nieko, o sriubos skonis bus gerokai sodresnis nei įprastai. Ši mūsų šeimos mėgstama sriuba itin sušildo jaukiais žiemos vakarais.“

Mums reikės: 0,5 kg lašišos, 50 g sviesto, 1 poro, 1,25 litro lašišos sultinio (jį išvirsite iš likusių ašakų, uodegos ir kitų lašišos likučių), 2 bulvių, 1 morkos, 2 saujų krapų, 250 ml grietinėlės, juodųjų, kvapiųjų pipirų, druskos.

Kaip pasigaminti?

Puode storesniu dugnu (arba keptuvėje) ištirpinkite sviestą ir jame ant silpnos ugnies kepinkite smulkintus porus. Kai porai šiek tiek suminkštės įmeskite morkas ir bulves, supjaustytas gabalėliais, ir toliau kepinkite.

Per tą laiką, kol porai kepa, atskirame puode užkaiskite vandenį, įberkite druskos, ir sudėkite žuvies odas, uodegą, ašakas. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies, nukoškite, šiek tiek atvėsinkite ir nuimkite nuo kaulų lašišų mėsą, atidėkite į šalį.

Į puodą su apkepintais porais ir bulvėmis su morkomis supilkite nukoštą sultinį, suberkite saują smulkiai sukapotų krapų. Virkite, kol daržovės išvirs.

Į puodą sudėkite lašišos gabalėlius (be odos, supjaustytus kąsnio dydžio gabalėliais), supilkite grietinėlę, suberkite pipirus ir kaitinkite ant silpnos ugnies kelias minutes, tik kol lašiša bus išvirusi. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir suberkite likusius krapus.

Beje, pašildyta antrą dieną sriuba dar skanesnė, tad verčiau vienu kartu išsivirkite jos daugiau!