Kutja

Asmeninė nuotr.

Šiauliuose gyvenanti ukrainietė Hanna TARCHUK dalijasi tradiciniu ukrainiečių valgiu „Kutja“, kuris gaminamas svarbiausioms metų ir šeimos šventėms. Tradiciškai valgomas stačiatikių Kalėdų išvakarėse.

Kutja

Šis valgis gaminamas iš kviečių ar miežių grūdų, medaus, aguonų, razinų, mėgstamų riešutų.

Produktai, kuriuos imame šiam sočiam valgiui, turi simbolinę prasmę: grūdai – gyvybės, medus – gerovės, sveikatos, saldaus gyvenimo, aguonos – šeimos turtingumo simbolis.

Pirmiausia išverdama košė, ją galima gaminti iš kviečių grūdų, miežių grūdų ar ryžių. Aš labiausiai mėgstu gaminti iš kviečių grūdų. Prieš verdant košę, grūdus reikia perrinkti ir gerai perplauti vandeniu. Į išvirtą košę įdėti medaus pagal skonį.

Aguonas reikia užpilti verdančiu vandeniu, palikti išmirkti, po to nupilti ir sumalti su cukrumi, pasigaminti aguonų pieno. Razinas taip pat nuplikyti ir išmirkyti.

Į grūdų košę su medumi supilti aguonas, suberti razinas, riešutus, viską permaišyti. Galima papuošti vaisių cukatomis.

Skanaus!

1

Šventinis ukrainiečių valgis „Kutja“.