Kraujiniai vėdarai

Asmeninė nuotr.
Janina ULVYDIENĖ, gyvenanti Sauginių kaime, Šiaulių rajone, yra puiki ir vaišinga šeimininkė. Namiškius ir svečius džiugina gardžiais ir sočiais valgiais. Jos dukra Renata sako turinti užsirašiusi daugybę mamos gaminamų patiekalų receptų.

Kaime ruduo – derliaus nuėmimo ir skerstuvių metas. Per darbymetį šeimos rinkdavosi kartu, pas senolius. Užtekdavo laiko ir darbui, ir linksmybėms, ir vaišėms, ir dainai. Tuometiniai patiekalai šių dienų jaunimui gal net atrodytų keistokai, o jų gaminimui ir pasiruošimui reikėjo ir daugiau laiko. Vienas iš tokių patiekalų – kraujiniai vėdarai, nors vertinami prieštaringai, bet Janinos šeimoje tai mėgstamas patiekalas.

 

Kraujiniai vėdarai

Reikia: 0,5 kg ryžių, 1 kg smulkių kruopų (miežinių ar kvietinių), 0,5 kg perlinių kruopų ir 1 litro kiaulukės kraujo ir žarnų. Dar reikės gausiai svogūno, druskos, pipirų, galima pagardinti prieskoninėmis žolelėmis ir lašinukų.

Smulkias ir perlines kruopas nuplauname ir užpilame verdančiu vandeniu iš vakaro, kad pabrinktų. Kitą dieną kruopas apverdame atskirai, jos turi būti minkštos, bet jokiu būdu nepervirusios. Lašinukus ir svogūną smulkiname ir pakepiname. Riebalų negailėkite.

Kruopas, pakepintus lašinukus, svogūną, prieskonius sumaišome ir užpilame krauju.

Žarnas švariai išplauname, jei sūdytos, galime pamirkyti šaltame vandenyje.

Masę supilame į žarnas, kietai pripilti nereikia, nes kepdamos ims trūkinėti. Skardą ištepame riebalais ir sudedame vėdarus. Žarnų galus užrišame siūlu arba susmeigiame mediniais pagaliukais. Jas dar keliose vietose subadykite šakute, kad nesutrūkinėtų.

Kepame 1–1,5 val. vidutinio karštumo orkaitėje.

Skaniausi – tiesiai iš krosnies, gausiai pagardinti grietinės šaukštu ir spirgučiais.

O desertui – močiutės vafliai, kuriuos ypač mėgsta Janinos anūkai.

Reikia: 5 kiaušinių, 250 g margarino, 4 šaukštų riebios grietinės, 1 stiklinės cukraus ir 3–4 šaukštų miltų.

Kiaušinius išplakame su cukrumi, pilame išlydytą, bet ne karštą margariną, dedame grietinę, persijotus miltus ir viską gerai išplakame, kad nebūtų gumulėlių. Laiko užtrunka, kol vafliukai kepami pasitelkus specialią keptuvę. O jau kaip juos susuksite ar kuo užpildysite, jūsų išmonės reikalas. Janinos anūkai labiausiai mėgsta karamelės įdarą.

Skanaus!