Asmeninė nuotr.

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Monika JUKNYTĖ dalijasi ir skanėsto receptu, ir patarimais.

„Kaip visuomenės sveikatos specialistė, siūlau kasdien valgyti kuo įvairesnį maistą, – pabrėžia Monika. – Valgyti daug daržovių, baltymų turinčių produktų – mėsos, žuvies, ankštinių produktų. Rinktis kokybiškus angliavandenius, tokius, kaip pilno grūdo įvairios kruopos, o ne dribsniai, pilno grūdo duona. Jei renkatės bulves – jas rekomenduoju virti, o ne kepti riebaluose. Specialistai rekomenduoja vengti ir kuo mažiau vartoti perdirbtų produktų ir cukraus. Tačiau atminkite, kad visada svarbiausia yra balansas. Todėl, jei kartais norisi pasmaližauti, siūlau pasigaminti skanių sausainių be pridėtinio cukraus. Jie nebus žalingi mūsų sveikatai ir bus labai gardūs.

Šis receptas man ypatingas, nes šiais, savo gamybos sausainiais mane vaišino mano širdies draugas.“

Kokosiniai sausainiai

Reikės: 6 kiaušinių baltymų, 3 šaukštų agavų sirupo, 2 šaukštų riešutų sviesto (kurio sudėtis 100 procentų riešutų, galima rasti visose parduotuvėse), 200 g kokoso drožlių. Papildomai galima dėti kelis šaukštus chia sėklų arba migdolų drožlių, galite pabandyti įdėti ir bet kokių kitų mėgstamų sėklų.

Baltymus išplakame iki standžių putų. Į baltymų putų masę sudedame agavų sirupą, riešutų sviestą ir išplakame. Masė paskystėja, sudedame kokoso drožles bei sėklas ir išmaišome su šaukštu.

Sausainių masę dedame 20–30 minučių į šaldytuvą, kad pastingtų. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir patepame šiek tiek aliejumi arba sviestu. Formuojame sausainius su šaukštu. Masė turi būti šiek tiek lipni. Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 15–20 minučių, kol gražiai pagels.

Jei norite išgirsti daugiau patarimų apie sveiką mitybą, sveiko gyvenimo būdą, kviečiu klausytis nemokamo gydytojo dietologo Edvard Grišin vebinaro „Sveikos gyvensenos optimizavimas“, kuris vyks Facebook uždaroje grupėje @ŠVSB mitybos vebinaras, prisijunkite ir spalio 13 d. 18:00 val. pasisemkite žinių sveikai gyvensenai.

Būkime sveiki!