Kibinai be miltų

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus direktorė Rasa ALIŠAUSKIENĖ virtuvėje mėgsta eksperimentuoti. Prieš pusę metų ji savo šeimai ruošdama valgį nusprednė atsisakyti baltų kvietinių miltų, cukraus ir vaisių. Tradicinius miltus ji keičia kitos rūšies miltais, pavyzdžiui, migdolų. Iš jų galima paruošti puikią tešlą kibinams. Tad siūlome receptą „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Kibinai be miltų

Tešlai reikės: 150 gramų migdolų miltų, 1 vidutinio dydžio kiaušinio, 150 gramų „Pik Nik“ sūrio lazdelių, 2 šaukštų maskarponės sūrio.

„Pik Nik“ sūrio lazdeles sutarkuojame ir sumaišome su maskarponės sūriu. masę 2–3 minutes pašildome mirobangų krosnelėje, kol sūris ištripsta ir tampa vientisa mase.

Kiaušinį išplakame ir sumaišome su migdolų miltais, supilame į dubenį su sūriu ir ilgai (10–15 minučių) minkome rankomis, kol masė tampa vientisa ir nebesimato sūrio „siūlų“. Minkant vis reikia pašlapinti rankas, kad labai neliptų prie pirštų.

Gautą masę [agaliname į penkias dalis ir padarome tešlos rutuliukus. Iš jų išeis penki dideli kibinai. Formuojame telšos paplotėlius ir į vidų dedame mėgiamą įdarą (faršą, varškę su špinatais, varškę su lašinukais ir pan.), užspaudžiame kraštus, formuojame kibinus.

Skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame kibinus ir kepame 170 laipsnių temperatūroje orkaitėje apie 30–50 minučių. Prieš baigiant kepti kibinus aptepame kiaušinio plakiniu, galima pabarstyti juos sėklomis, kmynais, sėlenomis. Skanaus!