Kepti varškėtukai su bananais

Asmeninė nuotr.

Šiaulietė Rūta ALMINIENĖ, Didždvario gimnazijos anglų kalbos mokytoja metodininkė, pabrėžia, jog gaminti reikia su meile, nes geras maistas turi būti susijęs su gera emocija. Ji turi ir savo receptų puslapį www.pagamini.lt, kurį kaip dovaną sukūrė sūnus.

„Valgymas ir maistas man visada buvo emocija, nuotykis ir potyris, – sako ponia Rūta. – Daugiau nei išgyvenimui skirtas dalykas (dėl to esu labai dėkinga dievams ir tėvams, kurie suteikė galimybę nekovoti dėl maisto). Man visada svarbu išbandyti kažką naujo, bet tuo pačiu prisiminti, kiek įmanoma daugiau iš to, ką gamino mano močiutė ir tebegamina mama, ką gamindavome su mama ir sese kartu, eksperimentuodamos toje 4 kvadratinių metrų sovietmečio virtuvėje. Ir mums pavykdavo „Napoleonai“!

Kepti varškėtukai su bananais

Tai skanu, greita, ne per saldu, be riebalų – ir ne tik vaikams. Labai tiks, kai norisi kažko lengvo. Ir, be abejo, nepaprastai gardu su braškėmis ar kitomis uogomis.

Reikės: 2 mažesnių prinokusių bananų, 200 g birios varškės, šaukšto cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, šaukštelio chia sėklų, 1 kiaušinio, 8 šaukštų miltų, šaukštelio kepimo miltelių.

Bananus smulkiai supjaustome, beriame į dubenį ir dar patriname šakute. Tuomet sukratome varškę, įberiame cukraus, vanilinio cukraus, chia sėklų, įmušame kiaušinį ir dar šakute viską patriname. Beriame geroką šaukštelį kepimo miltelių ir įsijojame miltus. Viską sumaišome ir formuojame nedidelius, maždaug mandarino dydžio rutuliukus.

Tešla yra kibi, minkšta, tai aš formuoju dviem šaukštais, bet jei nebijote terliotis, galima ir rankomis, tik jas vis padrėkinkite vandeniu. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Stebėkite, jeigu pradės per daug skrusti viršus, sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių.

Tinka patiekti su jogurtu, grietine, vaisiais, uogomis, gal net šokolado pabarstukais. Kadangi turi tokio prabangaus bananų saldumo, grietinė man atrodo per paprasta, tai sumaišau kelis šaukštus grietinės su keliais šaukštais grietinėlės, pabarstau chia sėklomis.

Visus ingredientus galima sumaišyti ir smulkintuve, bet man labai skanu birios varškės ir bananų gabalėliai. Jeigu gamintumėte su skystesne, vientisesne varške, galbūt reikės daugiau miltų.

Sunku patikėti, kad varškėtukų liks, bet jei kartais taip atsitiktų – dingsta nuo stalo ir šalti.

Skanaus!