Kalėdų putpelė arba mažas kukurūzinis viščiukas

Asmeninė nuotr.
Airijoje gyvenantis mūsų kraštietis Svajūnas SABALIAUSKAS, žurnalistas, meno vadybininkas ir rašytojas, asmeniniame profilyje vis pasidalija savo pagamintais patiekalais ir nenustoja draugus stebinti kulinarine išmone. Improvizacija virtuvėje ir skanių patiekalų gaminimas – Svajūno aistra. Mielai savo receptais jis dalijasi ir su „Šiaulių krašto“ skaitytojais. Atsiuntė mums šventinio patiekalo idėją.

 

Kalėdų putpelė arba mažas kukurūzinis viščiukas

Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be kepto paukščio. Vieni kepa didžiulį kalakutą, antri – antį ar žąsį, treti – naminę ar parduotuvinę vištą. Per praėjusias Kalėdas nusprendžiau palepinti draugus ir iškepti putpelę, o dar po mėnesio pakartojau tą patį marinavimo ir „kimšimo“ būdą su kukurūziniu viščiuku.

Viščiukas būna maždaug po 500–600 g. Yra ir šaldytų, ir atšaldytų. Lygiai taip pat galima rasti šaldytų ar atšaldytų putpelių. Dažniausiai jos būna supakuotos po dvi. Taigi, kas ieško, tas randa. Putpelė – mažas ir tikrai skanus paukštelis.

Marinatui reikės: 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus, pusės laimo sulčių, šiek tiek cinamono ir mėtų.

Įdarui – vynuogių, džiovintų figų, persikų.

Paukščiukas ištrinamas marinatu, į vidų kišamos pjaustytos vynuogės, džiovintos pjaustytos figos ir pjaustyti persikai. Porą valandų pamarinuojame ir kepame 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje orkaitėje. Lygiai taip pat galima įdaryti ir kukurūzinį viščiuką.

Garnyras – koks tik norimas. Tinka ir bulvių košė, ir keptos bulvių skiltelės su lupena, dera ir virtos bolivinės balandos arba į virtuvę sugrįžtančios perlinės kruopos. Man patinka pridėti ir daug žalumynų.

Skanaus! Kas paragaus, tikrai girs, ir šis patiekalas taps vienu iš jūsų mėgstamiausiu. Aš tikiuosi.