Ispaniškoji paelija (paella)

Asmeninė nuotr.

Šiaulietė Daina ČESNAUSKIENĖ, salono „Tobulas stilius“ kirpėja-stilistė, dalijasi ispaniško patiekalo receptu: „Labai mėgstu keliauti, aplankyti vis naują šalį, susipažinti ne tik su jos žmonėmis ir kultūra, bet ir virtuve. Prieš kelionę „pasidariusi namų darbus“, visada žinau, kokie yra tos šalies nacionaliniai valgiai, kad galėčiau ne tik paragauti, bet ir receptukų parsivežti. Ko tik nesu gaminusi! Nuo ispaniško gaspačo, itališkos lazanijos, japoniškų suši, kiniško maisto, prancūziškos svogūnų sriubos, portugališko troškinio, meksikietiško čili iki vengriško guliašo. Norint prisiminti kelionę, nereikia vartyti nuotraukų, užtenka pasigaminti tos šalies maisto ir su kvapais užplūsta prisiminimai. Labai myliu Ispaniją, dažnai joje lankausi, nes ten gyvena mano giminės. Norėjome ir šiemet nuvykti. Deja... Bet, kai negali nuvykti į Ispaniją – gali ją „pasigaminti“ namuose. Tad siūlau „pakeliauti“ su ispaniškąja paelija (paella). „

Ispaniškoji paelija (paella)

Reikės: 1–1,5 l vištienos sultinio, 100–150 ml alyvuogių aliejaus, 400 g ryžių, mėgstamų jūros gėrybių (kalmarų, midijų, krevečių, aštuonkojų ir pan.), 2–4 skiltelių česnako, 1 svogūno, 2 pomidorų, 1 raudonos saldžiosios paprikos, 1 aštraus pipiriuko, 1 stiklinės žaliųjų žirnelių (gali būti konservuoti), 4–5 šakelių petražolių, 0,5 šaukštelio kumino, 0,5 šaukštelio šafrano, 1 citrinos, druskos ir pipirų pagal skonį.

Iš naminės vištienos verdame sultinį gardiname morkomis, svogūnais, lauro lapeliu. Po 2 valandų perkošiame per sietelį ir paliekame laukti savo eilės. Į gilią, storapadę keptuvę pilame alyvuogių aliejaus ir apkepame česnakus, juos išimame ir beriame visas supjaustytas daržoves. Apkepame ir išimame į atskirą dubenį – ir jos laukia savo eilės. Jūros gėrybes nuplauname, krevetes galima pakepti ant to paties česnakinio aliejaus, midijas – virti vandenyje, kol atsivers.

Į keptuvę, kurioje kepė daržovės, pilame ryžius (nevirtus, bet nuplautus). Aš mėgstu ruduosius ir laukinius, bet galima ir kitos rūšies. Užberiame kumino, šafrano, druskos ir užpilame vištienos sultiniu.Troškiname ant vidutinės ugnies apie 20–25 min. Kai ryžiai sugeria vandenį, beriame apkeptas daržoves ir žirnelius. Lengvai pamaišome ir dar pakepame 10 minučių. Kai skysčio beveik nebelieka, sudedame visas jūros gėrybes ir jokiu būdu nebemaišome. Uždengiame dar kokioms 5 minutėms, tada ugnį išjungiame, pabarstome kapotomis petražolėmis, pašlakstome citrinų sultimis ir dar uždengę palaikome apie 2–3 minutes.

Patiekiame visą keptuvę ant stalo, kad kiekvienas galėtų įsidėti, kiek nori.

Pastabėlės: vištienos sultinį patariu pasiruošti iš vakaro, keptuvė paelijai yra speciali, plati, su dviem rankenom – tokią naudoju, kai gaminu ant griliaus lauke, o namie ant viryklės galima puikiai gaminti ir storadugnėje keptuvėje; jūros gėrybes galite pakeisti pakepinta vištienos krūtinėle ir lietuviškais miško grybukais (išbandyta – skanu!).

Skanaus!

Asmeninė nuotr.

Komentuoti

Paprastas tekstas

  • HTML žymės neleidžiamos.