Irenos barkšteliai

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Irena URBONAVIČIENĖ, Šiaulių rajono neįgaliųjų ir senjorų asociacijos „Neužmirštuolė“ vadovė, tęsia šiauliečių visuomenininkų iniciatyvą dalintis valgių receptais su „Šiaulių krašto“ skaitytojais. Pati sako, jog jai didžiausias džiaugsmas suktis virtuvėje, kai tik turi laiko: „Tai mano hobis, mėgstu gaminti, eksperimentuoti, vaišinti ir iš kitų pasimokyti.“

Ponia Irena dalijasi jos šeimos mėgstamų „barkščiukai“ receptu. Taip vadina šaltą sriubą, kuri žemaičiams galbūt primins cibulinę. „Bet tai nei cibulinė, nei šaltibarščiai, – intriguoja ji. – Išbandykite, barkštelių skonis subtilus, lengvas, gaivus – mano šeimynai labai patinka.“

Irenos barkšteliai

Reikės: 6–8 nedidelių bulvių, 200 g silkės file arba 2 silkių, kurias patys išdarinėtumėte, svogūno galvos, pusės litro indelio marinuotų burokėlių, 1 litro vandens, 1 lauro lapo, karčiųjų ir kvapniųjų maltų pipirų, 1 kubelio daržovių sultinio, šaukšto cukraus, 200 g saldžios grietinėlės, 2 šaukštų grietinės, šaukšto acto (pagal skonį), svogūnų žalių laiškų, krapų.

Į puodą pilti litrą vandens, užvirinti, įdėti lauro lapelį, įberti truputį karčiųjų ir kvepiančių maltų pipirų (pagal skonį) ir šaukštą cukraus, įmesti kubelį daržovių sultinio, gerai viską išmaišyti. Paruoštą sultinį padėti atšalti.

Svogūną smulkiai supjaustyti ir suberti į dubenį. Silkės file supjaustyti gabaliukais ir kepti keptuvėje be jokių riebalų 3–4 minutes, kol ji pasausės. Tada dar karštą silkę sudėti ant svogūnų ir gerai sutrinti kartu su svogūnais. Atvėsinti.

Silkę galima kepti ir žarijose, jeigu tam yra sąlygos. Tada suvyniokite išdarinėtas silkes į šlapią popierių ir įmeskite į žarijas. Kai silkė apšus, popierius apdegs, tuomet ištraukite, popierių nuimkite, iškaulinkite silkę ir sutrinkite su svogūnais.

Į atšalusį daržovių sultinį su prieskoniais, supilkite marinuotus burokėlius su visomis sultimis, sudėkite silkės ir svogūnų masę, išmaišykite, supilkite grietinėlę. Dar užbalinimui išplakite pora šaukštų grietinės su nusemtu šlakeliu sultinio, kad neliktų jokių grietinės gumulėlių, ir supilkite atgal į barkštelius. Jeigu reikia, kad būtų rūgščiau, įpilkite šaukštą acto.

Kai viskas užbalinta, užberiame supjaustytų žalių svogūnų laiškų ir krapų.

Bulves švariai nuplauname ir verdame su lupenomis. Valgome karštas su šaltais barkščiukais.

Skanaus!