„Hermanas“

Redakcijos nuotr.
Nijolė SAIMININKIENĖ, KĮ Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ vadovė, kepė savo firminį pyragą „Hermaną“ kartu su Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus kepėjo specialybės mokiniais. Išskirtinio pyrago receptu ji žaismingai dalijasi ir su „Šiaulių kraštu“. „Yra tik viena paslaptis – jam reikia specialaus raugo“, – sako ponia Nijolė ir šypsosi, jog šia „paslaptimi“ dabar gali dalytis ir kepėjai Prekybos ir verslo skyriuje.“

„Hermanas“

Ponia Nijolė perduoda žodį pačiam „Hermanui“: „Atkeliauju pas jus mažame puodelyje, o dabar perpilkite mane į trilitrinį stiklainį ar kitą aukštą, siaurą indą (tik ne metalinį, galiu mirti). Stiklainio kaklelį pridenkite drobine skepetaite ir leiskite parą pailsėti ir pradėti augti. Keturias dienas kasdien reikia pamaišyti medine mentele ar šaukštu (tik ne metaliniu). Penktą dieną pamaitinkite puodeliu cukraus, puodeliu pieno ir puodeliu miltų. Gerai išmaišykit ir laikykit kambario temperatūroje. Ir vėl keturias dienas bent kartą ar dažniau pamaišote mentele. Penktą dieną jau galima ruošti kepimui.

Prieš ruošdami tešlą, vėl pamaitinkite mane puodeliu cukraus, puodeliu miltų ir puodeliu pieno. Gerai išmaišykit ir dalį tešlos atpilkite į puodelį ar į du – liksiu raugu, galėsite su draugu pasidalinti.

Likusią masę supilkite į dubenį. Sijodami per sietą, į masę supilkite 2 puodelius miltų. Miltų kalnelio viršuje padarykite duobutę ir į ją suberkite 2 šaukštelius kepimo miltelių arba šaukštelį sodos, nedelsiant nugesintos šaukštu acto. Įberkite pusę šaukštelio druskos, 2 šaukštelius vanilinio cukraus.

Lengvai išplakite 4 kiaušinius (kad tik susimaišytų tryniai su baltymais), supilkite į tešlą, tada įpilkite 1 puodelį aliejaus ir gerai išsukite mentele. Kai tešla taps vientisa, įdedate skanių priedų: džiovintų ar šviežių vaisių, uogų, riešutų, galima priberti aguonų ar kokoso drožlių.

Jei kepsit be priedų, būsiu tiesiog skanus keksas. Jeigu sudėsite kepti į mažas formeles, bus keksiukų. Jeigu pusę tešlos pagardinsite kakavos milteliais ir atsargiai, jau skardoje arba pyrago formoje užpilsite ant baltos tešlos viršaus, gausite dvispalvį pyragą. Iškeptas torto formoje, galiu tapti lakštais tortui.

Tai štai, kiek galimybių turiu!“