Grucė

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Kriukuose (Joniškio rajonas) gyvenanti Irena GECEVIČIENĖ Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus muziejininkams per 2020 metais vykusią ekspediciją papasakojo senovinių receptų. Vieną jų, kaip virti grucę (Joniškio krašte taip vadinama ir perlinių kruopų sriuba, ir košė) pagal senas tradicijas siūlome ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Grucė

Reikės: 0,5 kilogramo perlinių kruopų, 4 bulvių, trupučio druskos, šiek tiek pieno arba grietinėlės, 100 gramų rūkytų lašinukų, 1 svogūno, keletos kvapiųjų pipirų žirnelių.

Perlines kruopas prieš verdant išmirkome. Tada į verdantį pasūdytą vandenį beriame išmirkytas kruopas, jas paverdame. Tuo laiku pakepiname kubeliais pjaustytus lašinukus su taip pat smulkintu svogūnu. Į jau pavirusias kruopas sukrečiame stambiai sutarkuotas bulves, kepintus svogūnus su lašinukais, įpilame grietinėlės ar pieno, pipirų. Maišydami dar paverdame, kol visai išvirs kruopos ir bulvės. Tikrai sotus maistas.

Skanaus!