Dovana Motinos dienai – gardūs patiekalai

Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.
Pirmąjį gegužės sekmadienį švenčiame Motinos dieną. Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriaus būsimieji virėjai, konditeriai ir barmenai, jų profesijos mokytojos siūlo mamas palepinti savo gamintais pietumis, desertu ar kokteiliu.

Vištienos krūtinėlės kepsnys su sūriu ir abrikosais

1

Reikės: 140 g vištienos krūtinėlės filė, 1 kiaušinio, džiūvėsėlių, aliejaus kepimui.

Įdarui: 15 g fermentinio sūrio, 10 g džiovintų abrikosų, druskos (pagal skonį), vištienos prieskonių (pagal skonį).

Garnyrui: 40 g perlinio kuskuso, 105 g šaldytų daržovių mišinio, 10 g sviesto, aliejaus, druskos (pagal skonį)

Vištienos filė išmušama ir pabarstoma prieskoniais. Įdarui sūris sutarkuojamas, abrikosai supjaustomi kubeliais. Ant išmuštos filė dedamas sūris, abrikosai ir suformuojamas suktinukas. Pavoliojamas kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.

Suktinuką lengvai apkepti keptuvėje, po to pabaigti kepti orkaitėje 8–10 min. 160 laipsnių temperatūroje.

Kuskusą pilti į verdantį, pasūdytą vandenį. Pilti aliejų, užvirti, nukelti puodą ir uždengus palaikyti 5 minutes, kad išbrinktų.

Keptuvėje su sviestu pakepinti šaldytas daržoves, paskaninti.

Patiekti suktinuką su garnyrais. Puošti žaluma.

 

Gurmaniškos salotos su braškėmis

1

Reikės (1 porcijai): 40 g gražgarsčių (galima naudoti salotų mišinį), 30 g braškių, 20 g vynuogių, 20 g šilauogių, 25 g mėlyno pelėsinio sūrio, 20 granatų, 15 g sojų padažo, 15 g alyvuogių aliejaus.

Nuplauti gražgarstes ir sudėti į lėkštę. Supjaustyti braškes, vynuoges ir jas sudėlioti ant salotų.

Dėti šilauoges ir granatų sėklytes. Supjaustyti mėlynojo pelėsio sūrį, dėti jį į lėkštę.

Pašlakstyti sojų padažu ir alyvuogių aliejumi.

 

Sloksniuotas desertas mamai

1

Brauniui reikės: 13 g migdolų miltų, 20 g miltų, 2 g kepimo miltelių, 1 kiaušinio, 30 g cukraus, 30 g sviesto, 30 g juodojo šokolado, 10 g pieno.

Kremui: 15 g cukraus pudros, 250 g maskarponės sūrio, 120 g grietinėlės (35 proc.), 1 g vanilės, 40 g mangų tyrės (ar kitos).

Braškių intarpui: 38 g cukraus, 83 g šviežių braškių, 63 g šaldytų braškių, 11 g gliukozės, 2 g pektino, 2 g citrinos rūgšties.

Minkštai karamelei: 21 g cukraus, 15 g sviesto, 11 g pieno, 44 g grietinėlės (35 proc.), 30 g gliukozės, 5 g vanilės, 1 g druskos.

Traškiam sluoksniui: 28 g migdolų miltų, 28 g miltų, 28 g rudojo cukraus, 25 g kokoso drožlių, 63 g baltojo šokolado.

Papuošimui: 40 g (2 vnt.) šviežių braškių, 10 g izomalto ar karamelės papuošimui, žalių mėtų, rozmarinų (ar kt.) lapelių.

Biskvito gamyba. Riebalai, šokoladas, pienas ištirpinami vandens vonelėje. Kiaušiniai su cukrumi išplakami. Sausi produktai (migdolų miltai, miltai, kepimo milteliai) sumaišomi. Viskas lengvai išmaišoma iki vientisos masės (gaunama tešla). Ji pilama į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, kepama 180 laipnių temperatūroje 30–35 min. Pusgaminis ataušinamas. Po to iš jo paruošiami trupiniai. Biskvitą galima pakeisti „Oreo“ sausainių trupiniais – bus tamsesnė spalva.

Kremo gamyba. Maskarponės sūris išmaišomas iki vientisos masės, po truputį plakant pilama grietinėlė, cukraus pudra, mangų tyrė (ar kt. uogų), vanilė. Išmaišoma lengvai – neperplakant.

Braškių intarpas. Gliukozės milteliai sumaišomi su pektinu ir citrinos rūgštimi. Į puodą supilama cukrus, šviežios braškės – verdama iki 115 laipsnių temperatūroje maišant. Masė sutrinama – padaroma tyrė. Supilamos šaldytos braškės, supjaustytos kubeliais, paverdama. Kai užverda, supilamas mišinys (gliukozės milteliai, pektinas, citrinos rūgštis). Verdama, maišant iki 100 laipsnių temperatūros. Praaušinama.

Traškus sluoksnis. Šokoladas ištirpinamas. Kokosų drožlės lengvai pakepinamos. Miltai, migdolai, sviestas, cukrus sumaišomi į trupinius, pakepinami 140 laipsnių temperatūroje 15 minučių, susmulkinami. Viskas sumaišoma, pašaldoma. Prieš naudojimą susmulkinama iki norimų trupinių.

Minkšta karamelė. Grietinėlė, gliukozė, pienas, vanilė, druska pašildomi iki virimo. Kitame puode karamelizuojamas cukrus. Į jį supilamas grietinėlės mišinys, paverdama iki 100 laipsnių temperatūros. Mišinys atvėsinamas iki 70 laipsnių, sudedamas kambario temperatūros sviestas. Masė suplakama, atvėsinama.

Papuošimas. Iš cukraus ar izomalto ant silikoninio kilimėlio formuojami įvairūs papuošimai. Desertas puošiamas karamele, uogomis ar vaisiais, žaliais lapeliais. Labai gražu desertą mamai papuošti gėlėmis.

Patiekimas. Desertą patiekti galima įvairiai: sluoksniais dėti į gražias taures (4 vnt.) arba pasigaminti krepšelius iš juodo ar balto šokolado (8–9 vnt.). Kitas variantas – išsikepti norimos formos tartaletes ir į jas taip pat sluoksniuoti desertą

 

„Pavasaris“

1

2/3 indo pridedame ledo kubelių, tada pilame: 60 ml spanguolių sulčių, 1/2 žaliosios citrinos sulčių.

Papildyti „Sprite“, papuošti ant taurės krašto žaliosios citrinos griežinėliu ir serviruoti su šiaudeliu.

 

„Sangrija šeimai“

1

Sangrija – tai šaltas gaivinantis ispaniškas gėrimas, ruošiamas iš ispaniško raudonojo vyno, vaisių sulčių ir vaisių. Labai populiarus Šiaurės Ispanijoje. Naudojami sunkūs sodrios spalvos vynai ( isp. sangre – kraujas). Tačiau mes šį gėrimą paruošėme šeimai, todėl naudojome ne raudonąjį vyną, o vynuogių sultis.

Reikės: 2 apelsinų išspaustų sulčių, 1 apelsino, supjaustyto griežinėliais ir po to į keturias dalis, 1 obuolio, supjaustyto gabaliukais, 1 citrinos, supjaustytos griežinėliais ir po to į keturias dalis.

Visa tai dedame į ąsotį ir užpilame vynuogių sultimis. Palaikome šaldytuve, o po to patiekiame vidutinio dydžio taurėse su ledo gabaliukais, papuošiame apelsinu. Patiekiame su polėkšte, šaukšteliu vaisiams ir šiaudeliu.

Skanaus ir jaukių švenčių!